Mama's appelcake

Corn to be Wild is vandaag één jaar geworden! Yes! Een heel jaar alweer, dat is bizar. Ik heb nog steeds het idee alsof ik net begonnen ben en in feite is dat natuurlijk ook zo. Ik ben mijn blog begonnen als een soort logboek. Een opslagplek voor mijn favoriete adresjes en heerlijkste recepten. Mijn mama heeft een soort ouderwets plakboek en dat heeft toch ook wel iets heel erg charmants, maar ik ben daar gewoon minder goed in. Geef mij maar een digitale hersenpan.

Ik ben nog steeds heel erg blij met mijn blog en ik hoop jullie ook. Ik gebruik het ook nog steeds zoals het in eerste instantie bedoeld is, als mijn eigen grote recepten- en adressenboek. Vorige week rond deze tijd maakte ik nog mijn moussaka voor mijn familie in Brussel en mijn moeder is echt dol op mijn chili con carne. Ik blijf daarom ook het komende jaar gewoon mijn eigen favoriete recepten en hotspots met jullie delen en ik hoop dat jullie het net zo erg op prijs blijven stellen als afgelopen jaar. Ik heb nog veel voor jullie in petto! Er staan veel recepten en hotspots voor jullie klaar de komende weken! Van hotspots in Brugge en Nashville tot recepten als gevulde snijbieten en pompoensoep. Yes!

Enfin, bij een feestje hoort taart! Goede taart! Mijn favoriete taart! En natuurlijk is dat een recept van mijn moeder. Ik heb van te voren toestemming gevraagd of ik het mocht delen met de grote boze wereld, want mama's appeltaart (-cake eigenlijk, superluchtig en lekker zacht van smaak) is wereldberoemd, geroemd en geliefd in onze familie. Ze vond het geen probleem, want mijn mama is cool. Rocket science is dit recept dan stiekem ook eigenlijk niet, maar dat is tegelijkertijd ook de grote crux: simpel kan zo, zo lekker zijn. Het belangrijkste ingrediënt voor deze cake en voor eigenlijk al je recepten is... Liefde. En daar is mijn mama ook goed in. Enjoy!


Ingrediënten

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram basterdsuiker
  • 200 gram ongezouten boter
  • 200 gram kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 1 kilo appels (Golden Delicious of Elstar)
  • 4 eetlepels kaneel
  • keukenzout

Schil een kilo appels en snijd ze in stukjes. Vermeng de stukjes in een grote kom met vier eetlepels kaneel en de kristalsuiker. Verwarm de oven voor op 160 graden. Mix de boter en de basterdsuiker tot de suiker in z'n geheel opgenomen is. Voeg dan de eieren een voor een toe samen met een snuf zout. Mix het geheel en voeg de bloem in één keer toe terwijl je op hoog tempo mixt. Vet een vierkante cakevorm in en giet een laagje beslag erin. Voeg de appels toe aan de rest van het beslag en meng met een lepel door elkaar heen. Giet dan de rest van het (appel)beslag in de vorm. Zet de cake twee uurtjes in het midden van de voorverwarmde oven. Je kunt checken of de cake gaar is door er een satéprikker in te prikken. Als deze er schoon uitkomt is je cake gaar!

Mijn mama bakte deze cake het laatst anderhalve maand geleden op mijn... 26e verjaardag.