Bananenbrood met amandelmeel en rozijnen

Omdat ik meestal met yoghurt ontbijt, zie je hier niet veel recepten verschijnen voor op de vroege ochtend. Maar ook ik wil wel wel eens wat variatie en dan niet alleen maar wat betreft het type fruit dat ik in mijn yoghurt neem (eigenlijk altijd banaan + something else, in de zomer bessen en aardbeien en in de afgelopen weken waren veelal de druiven in de Bonus bij jeweetwelwie). Daarom bakte ik eens een bananenbrood! Het puilt uit van de lekkere bananenbroodrecepten op het internet, dus ik kon van alles een beetje pakken en zo mijn eigen favoriete creatie samenstellen. Ik vond online echt nauwelijks broden met rozijnen erin, wat ik raar vind, want er is toch bijna niets lekkerder dan een rozijnencake? Of ben ik nou gek?

Anyway, ik bakte dus mijn bananenbrood mét rozijnen. Yum! Die gaan er NOOIT meer uit. Dit brood vult als een malle, ik neem twee plakjes voor het ontbijt en ik zit tot de lunch vol (true story). Het idee van ontbijten met een soort cake spreekt me wel aan, dus ik denk dat ik om de week een bananenbrood in de oven ga knallen. En dat kan gewoon, want de ingrediënten zijn top en vol met voedingsstoffen! De hoofdbestanddelen zijn namelijk bananen (joh), eieren en amandelmeel, aangevuld met honing, kruiden en specerijen. Én rozijnen dus hè. Vergeet vooral de rozijnen niet.

Mocht je ook aan het bakken slaan, het brood is in de koelkast (het liefst goed verpakt in bijvoorbeeld aluminiumfolie) tot een week houdbaar, dus je kunt even vooruit. Gebruik vooral beurse bananen, die zijn makkelijker te verwerken. Het maakt het bakken hiervan extra leuk, want je kunt dus gewoon die bruine bananen gebruiken die je anders weg zou kieperen de vuilcontainer in. Zo bespaar je weer rommel en het is beter voor het milieu! #handig


Ingrediënten

  • 200 gram amandelmeel (2 cups)
  • 3 kleine bananen (of 2 grote bananen, of 2,5 (?) medium bananen ;)) Ze mogen bruin zijn. Ja echt!
  • 3 eieren
  • 3 grote handen rozijnen
  • 5 eetlepels (rauwe) honing
  • 3 eetlepels chiazaad (optioneel!)
  • 4 eetlepels olijfolie (of gesmolten kokosolie)
  • 1 theelepel vanillearoma
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel

Verwarm de oven voor op 160 graden. Breek de eieren boven een beslagkom en voeg de honing toe. Mix met een handmixer tot je een luchtige mix krijgt. Voeg dan de olie, vanille, kaneel, bakpoeder en tot slot het amandelmeel toe. Snijd de bananen in plakjes en voeg deze toe aan het geheel. Prak de plakjes een beetje met een vork en mix het geheel tot een glad beslag. Als je van stukjes banaan houdt, kun je de mix ook iets grover laten. Voeg dan de rozijnen toe en schep het geheel door met een lepel, zodat de rozijnen goed verdeeld zijn. Vet een langwerpige cakevorm in met olie of bekleed hem met bakpapier. Schenk het beslag in de vorm en zet hem in de voorverwarmde oven. Check na 40-45 minuten of je bananenbrood gaar is. Dit doe je door een satéprikker, spies of breinaald in je brood te steken. Als deze er schoon uitkomt, is je brood gaar! Laat het brood afkoelen op een rek, je zult zien dat hij waarschijnlijk wat krimpt. No worries, vooral genieten.