Risotto con asparagi e piselli

Ik had nog prachtige groene asperges in de koelkast liggen. Niet meer in het seizoen, maar ze waren zo prachtig! Daar moest ik iets mee doen. Groene asperges zijn zo heerlijk! Ze tippen niet voor de volle 100% aan het witte goud in mei en juni, maar yummy, ze zijn nog steeds onwaarschijnlijk lekker. Bovendien is het schoonmaken van groene asperges echt nul procent werk: je moet alleen een klein stukje van het kontje afsnijden en klaar is kees! 

In Washington at ik elke week groene asperges! Ik woonde in een huis waar we op zondag geacht werden om om 13 uur 's middags gezamenlijk in "family style" te lunchen. Heel Amerikaans! Ik mis het wel. Op zondag pakten de chefs in ons huis helemaal uit: we aten heerlijke zalm of geroosterd vlees en dus groene asperges. In huis maakten we er wel grappen over. Dingen als "nou nou, wat zullen we deze zondag voorgeschoteld krijgen? Vast geen zalm en asperges!" Tja. Maar stiekem waren die asperges wel een van de hoogtepunten op het menu. Ding is wel: you either love them or hate them. Ik ging vaak naast een bepaalde vriend van mij zitten (Paul) die walgde van asperges, zodat ik zijn portie kon krijgen. Kassa!

Ik was eigenlijk van plan om het groene goud gewoon zo te eten met een heerlijk stukje vlees, maar toen bedacht ik me dat ik er iets veel leukers mee kon doen: risotto! Zoals ze hem eten in Italië! En toen had ik in één avond tweemaal heimwee. Eén keer naar Washington en één keer naar Rome. 

Gelukkig maakte de risotto een hoop goed. Enjoy!


Ingrediënten voor twee personen

 • 150 gram Arboriorijst (risottorijst)
 • 100 gram groene asperges
 • 100 gram doperwten uit de diepvries
 • 3 flinke handen verse spinazie
 • 1 prei
 • 1 teen knoflook
 • 2 kleine sjalotjes
 • 250 milliliter witte wijn
 • 50 gram Parmezaanse kaas
 • 1 bouillonblokje (paddenstoelen, kippen, groente)
 • olijfolie

Snijd de prei in lengte doormidden. Hij is zo makkelijker te wassen onder de kraan. Als je al het zand eruit gespoeld hebt, snijd je prei in ringen. Snipper de sjalotjes en hak de knoflook fijn. Snijd de kontjes van de asperges. Breng 500 milliliter water aan de kook en kook de erwtjes. Voeg na twee minuten koken de asperges toe. Wacht 4 minuten en giet de groente af. Vang het kookvocht op en schenk het terug in de pan. Breng het wederom aan de kook en verbrokkel het bouillonblokje erboven. Als de bouillon kookt, zet je het vuur laag. Verhit in een andere pan een eetlepel olijfolie en fruit de sjalotjes twee minuten. Voeg dan de prei en de knoflook toe. Als de prei wat zachter begint te worden, voeg je de risottorijst toe. Blijf het geheel goed doorscheppen. Als de rijstkorrels glanzen van de olie voeg je in één keer de wijn toe. Laat de wijn verdampen terwijl je roert. Voeg dan een soeplepel bouillon toe. Blijf roeren tot de bouillon is opgenomen en voeg dan weer een schep bouillon toe. Blijf dit proces herhalen voor ongeveer vijftien minuten, totdat de rijst gaar is. Als je bouillon over hebt, is dat niet erg. Kom je bouillon te kort, vul dan de rest aan met water (maximaal twee kopjes). Roer dan hand voor hand de spinazie door de risotto. Als de spinazie is geslonken voeg je steeds een nieuwe hand toe. Voeg dan de erwten toe en tot slot de kaas. Roer goed door tot je een smeuïg geheel hebt! Verdeel de risotto over twee borden en versier deze met asperges. Verdeel de overgebleven asperges. Niet vechten! Je kunt de asperges ook in stukjes snijden en ze door de risotto roeren, maar ik heb de asperges liever los, omdat ze zo niet kapot gaan. Eet smakelijk!