Spaghetti ai fichi

Mijn moeder haalt haar groente en fruit bij een fantastische Turkse supermarkt in het Arnhemse Klarendal, tegenwoordig natuurlijk een hele hippe designerswijk, maar dat terzijde. Ik ga altijd graag met haar mee. Los van het feit dat de drie broers die de zaak runnen door hun vrolijkheid je dag altijd helemaal maken, zijn hun producten gewoon van hele hoge kwaliteit. Toen ik een paar weken geleden langs hun bakken vol groenten en fruit liep, werd mijn blik eigenlijk gelijk naar een hele hoop prachtige vijgen getrokken. Er lagen groene en paarse exemplaren en ik was benieuwd naar het verschil in smaak. De oudste van de drie broers vertelde me dat de groene vijgen over het algemeen een lekkerdere en zachtere smaak hebben dan de paarse vijgen. Je ziet ze een stuk minder en je moet ze sneller opeten dan paarse vijgen, want ze zijn maar kort houdbaar. Maar ik moest ze echt proberen! Hij had maar één kratje op de veiling kunnen vinden en die weten te bemachtigen, dus ik was bijna verplicht iets met deze prachtige vijgen te gaan doen.

Nou het werd dus pasta. Speltpasta welteverstaan en dat was me toch lekker. Los van de vijgen vind ik speltspaghetti een heerlijke volle smaak hebben, iets dat ik niet had verwacht, gezien volkoren pasta bijvoorbeeld by far niet tot mijn favorieten behoort. Win! Ik vond een prachtig recept op de fijne blog Green Kitchen Stories, bij de meeste foodies onder ons een dankbare bron van inspiratie als het om lekker groen eten gaat. Uiteraard heb ik het recept aangepast naar mijn smaak. Bij Greet Kitchen Stories verwerken ze bijvoorbeeld een hele citroen in het recept, het sap én de schil. No way Jose, ik vond een halve citroen aan sap al zuur zat. Een klein zuurtje in de pasta is lekker en verfrissend, zeker in combinatie met de munt en het zoute van de (eventuele) prosciutto. 

En de groenteman had gelijk: de vijgen waren fenomenaal! En ziet het er niet mooi uit? Eet smakelijk!


Ingrediënten

 • 150 gram (spelt)spaghetti
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 sjalotje
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 glas witte wijn
 • sap van een halve citroen
 • 200 gram spinazie
 • 100 gram geitenkaas
 • 100 gram walnoten
 • 4 verse vijgen
 • 2 takjes munt
 • 3-4 plakken prosciutto (optioneel)

Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking en houd apart als deze gaar is. Hak het sjalotje en de knoflook fijn. Verwarm de olijfolie op middelhoog vuur in een hapjespan en voeg het sjalotje toe. Fruit deze een paar minuten en voeg dan de knoflook toe. Bak deze ongeveer een halve minuut mee en voeg dan ongeveer 2/3e van de wijn en het citroensap toe. Roer het geheel goed door en voeg al roerende de spinazie en geitenkaas erdoor. Zorg ervoor dat je een klein stukje geitenkaas apart houdt ter garnering. Zet het vuur laag en laat het sausje een minuut of drie sudderen (iets langer mag ook). Rooster in de tussentijd de walnoten in een droge koekenpan tot ze bruin beginnen te zien. Voeg deze dan ook toe aan de saus, samen met de spaghetti. Roer het geheel goed door en proef of er wat zout bij moet. Voeg deze indien nodig toe. Zet het vuur laag en snijd de vijgen in kwarten en scheur de eventuele prosciutto in reepjes. Voeg de vijgen en de prosciutto dan zo delicaat mogelijk aan je pasta toe: roer het geheel voorzichtig door, zodat de vijgen heel blijven. Serveer uit op borden of in een grote schaal, bestrooid met geitenkaas.

Eet smakelijk!