Havermoutmuffins met cranberry's

Sinds 18 mei wordt mijn huis gesierd door een bouwsteiger. Sinds 18 mei, ja. Dat betekent dat dit ding nu al vijf maanden en één dag voor mijn deur staat. Heel erg vervelend om duizend verschillende redenen, zoals het niet hebben van een normaal daglicht of de onmogelijkheid naar buiten te kunnen kijken om bijvoorbeeld te checken wat voor weer het is. Ik leef in een soort vissenkom nu voor mijn gevoel. Daarnaast gaat die steiger natuurlijk ook gepaard met de bijbehorende bouwvakkers. Mijn hemel! Ik woon dus in een studiootje, dus op het moment dat ze voor mijn raam staan kan ik nergens heen, behalve dan de wc. Dat voelt echt zo gek! Je voelt je heel opgelaten als je je alledaagse dingetjes aan het doen bent terwijl er een paar kerels slechts een paar meter van je zijn verwijderd. Daar kunnen we flirterige grappen over maken, maar neem van me aan: het is echt heel vervelend. Ik voel me nu nog meer een beest in de dierentuin. Ik kan niet meer normaal ontbijten, afwassen of me bijvoorbeeld omkleden zonder heel angstvallig de gordijnen dicht te doen voor een klein beetje privacy. Het vervelendste is nog dat de mannen tussen 7:45 en 8:00 uur beginnen met boren, of iets soortgelijks dat heel erg veel lawaai veroorzaakt. Ik word echt mijn bed uitgejaagd, dus mijn dag begint vaak helaas met stress. Probeer maar eens onder oorverdovend lawaai op te staan. Het journaal aanzetten zit er niet bij, laat staan relaxed een kopje koffie te zetten of... nou te ontbijten dus. Vandaar dat ik de laatste tijd veel ontbijtjes to go maak, zoals mijn bananenbrood of in dit geval dus deze muffins. Die neem ik dan gewoon mee op pad! Heel fijn op dit moment :-)

Deze muffins zijn échte ontbijtmuffins en dus niet die zoete cakejes die je gewend bent bij het woord "muffin". In alle eerlijkheid moest ik daar even aan wennen, dus jullie waarschijnlijk ook. Door de havermout zijn de muffins erg stevig en ze vallen zwaar op de maag. Ze zijn ook niet zo heel erg zoet, dus als je een klein beetje dat zoete van de klassieke muffins wil bereiken, moet je er meer suikers (bijvoorbeeld honing) in doen.

De mogelijkheden zijn eindeloos wat deze muffins betreft, want je kunt het amandelmeel bijvoorbeeld prima vervangen door een een andere meelsoort. Ik koos voor amandelmeel omdat me dat het lekkerst leek. Daarnaast kun je dus ook de kokosbloesemsuiker gewoon vervangen voor welke suikersoort jij maar wil. De melk kun je vervangen voor sojamelk of amandelmelk, de kokosolie voor zonnebloemolie of arachideolie en in plaats van cranberry's kun je bijvoorbeeld ook rozijnen, blauwe bessen of chocoladesnippers gebruiken. Of een combinatie van dingen ;) Wat dacht je van chocolade met hazelnoten? Hmmm... Gebruik je fantasie!


Ingrediënten voor 12 muffins

 • 125 gram havermout
 • 50 gram amandelmeel
 • 100 gram kokosbloesemsuiker (mag ook een andere suikersoort zijn)
 • 1,5 banaan (mag bruin zijn!)
 • 100 milliliter melk
 • 2 eieren
 • 2 eetlepels vanille-extract
 • 2 eetlepels pure appelmoes (ik gebruik die van HAK zonder toevoegingen)
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 eetlepel kokosolie (mag ook een andere neutrale olie zijn)
 • Snuf zout
 • Hand gedroogde cranberry's
 • Muffinsvorm voor twaalf muffins
 • Muffinpapiertjes

Verwarm de oven voor op 170 graden. Mix de havermout, amandelmeel, banaan, melk, eieren en bakpoeder tot zich een beslag vormt. Mix vooral niet te lang door, maar zorg wel dat de havermout voor een groot deel verpulverd is. Je kunt mixen met een handmixer (dat heb ik gedaan), maar ook heel goed de blender gebruiken. Voeg dan de kaneel, suiker, olie, vanille, appelmoes en het zout toe en mix dit weer goed door het beslag. Voeg dan de hand cranberry's toe en meng dit goed door het beslag met een lepel. Schep dan twee lepels beslag in ieder muffinpapiertje en zet deze in de vorm. Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak de muffins in circa 30-35 minuten. Als een satéprikker of breinaald schoon uit de muffins komt, dan zijn ze gaar.

Eet smakelijk!