Hotdogs van Brandt & Levie

Afgelopen week had ik opeens ontzettende heimwee naar Washington. Het is gewoon de allerfijnste plek waar ik ooit gewoond heb. Het is een prachtige stad met een hoop slimme mensen, foodies, gratis musea van wereldklasse en een heleboel andere culturele highlights. Ik miste zelfs het eten voor een moment. We kregen daar namelijk elke vrijdag écht junkfood, in de vorm van hamburgers, hotdogs of pizza. Ik ben echt een stiekeme hotdogfan en oooh wat had ik daar dus zin in hier thuis in Amsterdam op de bank. En toen lagen ze opeens op mijn bord. Nu weet ik al heel lang dat geen enkele hotdog in Nederland dat ultieme Amerikaanse verzadigingsgevoel kan geven. Ze zitten allemaal in blik, zijn vaak van Unox en ze zijn daarmee gewoon vaak niet meer dan een dikke vieze knakworst vol met heel veel kunstmatige ingrediënten. Boo! Maar toen was ik bij Marqt en daar zag ik ze liggen: prachtige hotdogs van Brandt & Levie: de worstenjuwelier zeg maar. Whoaaoah! Voor ik het wist had ik ze gekocht en nu moest ik daar natuurlijk wel de perfecte creatie bij bedenken. Het is een stoere hotdog geworden, al zeg ik het zelf met uitgesproken smaken en toppings als pittige mosterd en gekarameliseerde uien in balsamicoazijn. Heerlijk met Emmentalerkaas, gemixt groen en homemade mayonaise. Om deze luxe hotdog af te maken heb ik gekozen voor volkoren biopuntjes met een hoop zaden erop. Damn, dit was goed. Tot snel, hotdogs van Brandt en Levie!


Ingrediënten voor twee broodjes hotdog

 • 2 hotdogs van Brandt & Levie (te koop bij Marqt)
 • 2 biologische volkorenpuntjes, of andere broodjes naar keuze
 • Geraspte Emmentaler (of bijvoorbeeld Gruyere of zelfs Parmezaan will do)
 • Je favoriete mayonaise
 • Je favoriete sla (ik gebruikte een mix van rucola, mesclun en snijbiet)
 • 2 kleine uien
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 eetlepel Dijonmosterd 
 • 1 eetlepel balsamicoazijn 
 • 1 theelepel gedroogde tijm
 • zout en peper

Breng een pannetje met water aan de kook en draai daarna het fornuis uit, of zet het vuur op de laagste stand. Leg de hotdogs in het water en houdt ze 10 minuten tegen de kook aan. Zorg dat ze niet koken, want dan kunnen de worstjes knappen. Snipper ondertussen de ui en hak de knoflook fijn. Verhit olijfolie in een sauspannetje, fruit de ui op middelhoog vuur voor 5 tot 7 minuten tot de uitjes zacht zijn en voeg dan de knoflook, azijn, mosterd, tijm en naar smaak zout en peper toe. Laat de uien nog tien minuten zakjes inkoken. Verhit ondertussen een grillpan, snijd de broodjes open en rooster ze een paar minuten in de hete pan. Als de uien bijna klaar zijn leg je ook de hotdogs even in de grillpan. Rooster ze een minuut aan beide zijden. Smeer mayonaise op je broodje, leg er sla op, dan wat uien, leg de hotdog erop en maak af met wat geraspte kaas. Pak een stapel servetten (want je gaat knoeien, let maar op!) en geniet met volle teugen.