Pancakes van spelt en banaan

Iedereen heeft ondertussen een favoriet pancakerecept voor die zogenaamde "gezonde" pannenkoekjes, vaak van havermout en/of banaan. Je raadt het al, hier is het mijne! Ik had nog twee extreem bruine bananen liggen, maar ik wilde iets anders maken dan mijn havermoutmuffins of het ondertussen beroemde bananenbrood. Daarnaast ben ik de afgelopen weken in een gigantische pannenkoekenmood. Nu zijn de klassieke pannenkoeken niet per se de meest voedzame voedingsmiddelen, dus vandaar dat ik ben overgestapt op de pancakes van banaan. Ze zijn ontzettend makkelijk te maken, maar je moet ze wel even goed in de gaten houden tijdens het bakken, want ze branden snel aan. Als ze voor je gevoel net iets te donker zijn, kun je ze serieus nog steeds prima eten zonder iets van het donkere uiterlijk te proeven.

Ik ben volgens mij een gigantische zoetekauw, dus ik had de maple syrup al klaarstaan, maar dat was niet nodig: de pannenkoekjes zijn al zoet genoeg van zichzelf door de banaan. Ze zijn lekker zoet en smeuïg en voordat je het weet heb je ze allemaal opgegeten. Dat is niet per se de bedoeling, maar als dat dan per ongeluk toch gebeurt: kijk eens naar die lijst van ingrediënten. Je hoeft je nergens schuldig over te voelen, want er zitten alleen maar gezonde dingen in! Je mag trouwens alle soorten meel gebruiken! 


Ingrediënten voor 12 pannenkoekjes

  • 2 rijpe bananen
  • 2 eieren
  • 1 grote eetlepel Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel speltmeel (of een andere meelsoort naar keuze)
  • 1 eetlepel kaneel
  • boter of een neutrale olie
  • snufje zout

Snijd de bananen in plakjes en voeg ze samen met de andere ingrediënten (behalve de olie of boter) in een beslagkom. Mix het mengsel tot een glad geheel met een handmixer. Verhit een eetlepel olie of boter in een koekenpan, en schep daar vier eetlepels beslag in, zodat je vier pannenkoekjes krijgt. Als het beslag bubbeltjes vormt kun je de pannenkoekjes omdraaien. Bak ze nog een minuut, misschien twee en schep ze dan op een bord. Herhaal tot het beslag op is. De pannenkoekjes zijn van zichzelf zoet genoeg en warm het lekkerste, maar je kunt er altijd nog fruit, maple syrup of poedersuiker bij serveren.