Linzenstoofpot met spitskool en appel

Het gure herfstweer heeft eindelijk zijn intrede gedaan. Niet dat ik per se op regen zat te wachten, maar echt herfst- en wintereten wordt wel een stuk smaakvoller met regen en wind op de achtergrond. Een van mijn favoriete gerechten met koud weer is deze linzenstoofpot met gehakt, spitskool en appels. Zorg dat je gehakt van topkwaliteit hebt. Vrees niet, bij de slager is gehakt echt zo duur nog niet, dus eigenlijk staat weinig je in de weg. Je moet ook eventjes op de appel letten: een mooi rood schilletje staat leuk op de foto (daar kwam ik achter toen ik mijn eigen foto's een beetje mwoah vond), maar bovenal is het belangrijk dat de appel goed zoet is.

Het is alweer een tijdje terug dat ik wat van me heb laten horen. Dat komt niet door jullie hoor, maar ik was ontzettend druk met een sollicitatieproces. Dat duurde drie weken en eigenlijk zonder resultaat: drie rondes verder zat ik bij de laatste twee kandidaten en helaas werd ik het net niet. De reden? Ik was wel héél professioneel en precies. Ik checkte mijn bronnen en schreef de opdrachten die ik moest maken alsof het nieuwsberichten waren. Super, perfect, zou je zeggen toch? De opdrachtgever was ontzettend tevreden, maar ze vonden me dus eigenlijk te geschikt, hoe raar en gek is dat? Ik ben best wel verdrietig, want ik heb het gevoel alsof ik drie weken tijd, energie en geld verloren ben. En dat is natuurlijk in feite ook zo. Want hoeveel complimenten je ook krijgt bij een afwijzing, uiteindelijk kan ik daar natuurlijk helemaal niks mee en sterker nog, het voelt supergek. Als ik dan zo goed ben, waarom heb ik dan nu niet die baan in de pocket?

Enfin, ik hoop over een tijdje in te zien waar deze afwijzing goed voor was, maar nu kan ik dat nog even niet. Twee van mijn vriendinnetjes zeiden al heel terecht dat het hun verlies is en niet het mijne. Ik blijf die zin maar voor mezelf herhalen, hopelijk werkt het. Maar voor nu: LINZENSTOOFPOT! 


Ingrediënten voor 2 personen

  • 1/2e spitskool
  • 1 grote prei
  • 1 zoete, rode appel (bijvoorbeeld Fuji)
  • 100 gram Le Puylinzen (groene linzen)
  • 200 gram rundergehakt van goede kwaliteit
  • 1 bouillonblokje (paddenstoelen-, groente-, of runderbouillon)
  • 1 eetlepel kerrie
  • 1,5 eetlepel appelazijn
  • 1 eetlepel kokos- of olijfolie
  • 1/2e eetlepel zout

Was de kool en de prei. Snijd de prei in ringetjes en de spitskool in reepjes. Verhit de olie in een braadpan en voeg de kerrie toe. Fruit de kerrie even en voeg dan het gehakt toe. Als het gehakt rul is voeg je de prei toe en na twee minuten de spitskool. Als je deze even geroerbakt hebt, voeg je een half bouillonblokje toe, de azijn en het zout. Voeg dan een groot glas water (circa 250 milliliter) toe en zet het vuur laag. Laat het mengsel een dik halfuur stoven en pruttelen, tot de kool geel en zacht is. Was de linzen in ruim water. Breng in een andere pan ruim water aan de kook. Voeg de andere helft van het bouillonblokje toe en dan de linzen. Laat de linzen ongeveer 25 minuten koken. Doe de linzen daarna in een zeef en vang de bouillon op in een kommetje. Haal de bouillon nogmaals door de zeef en vang het wederom op. Voeg dan de linzen toe aan de braadpan met gehakt, kool en prei. Schil de appel en snijd hem in blokjes. Voeg deze tot slot ook toe aan de stoofpot en roer nog even door. Voeg tot slot een klein beetje bouillon toe en verder de stoofpot over twee kommen.

Eet smakelijk!