Kaki-jam

Hallo, hallo! Daar zijn we weer! Ik was jullie en mijn blog niet zat hoor, maar ik heb een beetje ontdekt dat ik (net als wat andere bloggers) meer een seizoenswerker ben ;-) Voor fotografie heb je nu eenmaal fantastisch licht nodig en met die donkere, gure dagen gedurende winter kan ik als amateurfotograafje niet zo heel erg veel. Gelukkig worden de dagen weer langer (hallo lente, can't wait for you to come!) en wordt het dus weer makkelijker om te fotograferen en daarnaast ook leuker om te koken. 

Mijn moeder is zoals jullie weten de échte kokkin in huis. Ze is wel een beetje van de oude stempel. Als ik bij haar aankom met quinoa, curry's en rauwe cacao vindt ze dat een beetje gek. Ze probeert dingen wel braaf en vaak komen we tot een soort compromis. Zo kwam deze jam bijvoorbeeld tot stand. Ik ben dol op kaki's, ietwat vreemde vruchten voor de meeste mensen, zo blijkt. Kaki's lijken op tomaten qua uiterlijk, alleen zijn ze prachtig oranje. Hoe meer ze glimmen en hoe donkerder ze zijn, hoe rijper en hoe lekkerder om te eten. Te onrijpe kaki's moet je niet eten, want de schil bevat dan nog teveel tannine en dat is redelijk schadelijk voor je lichaam als je daar teveel van eet.

We hadden een heleboel kaki's in huis voor de kerst: ik heb er namelijk een heerlijk toetje mee gemaakt en dat was zeker voor herhaling vatbaar. Ik roosterde de kaki's in de oven met wat honing en lavendel en gebruikte dit daarna als vulling in een flensje. Jammie! Er waren alleen nog een heleboel kaki's over. Die zijn lekker te eten uit de hand, maar mama kwam op het idee om er jam mee te maken bij wijze van experiment. Jam maken vind ik echt iets van vroeger, ik had dat zelf nog nooit gedaan, maar het idee sprak me heel erg aan. En guess what? Yes! Superlekker! Je moet wel een gigantische zoetekauw zijn, dat is mijn enige waarschuwing. Dit recept (met maar drie ingrediënten) is geschikt voor vier jampotten. Zorg wel dat die potjes goed uitgekookt zijn van te voren. De jam is ongeopend maanden houdbaar en na opening een maand mits je het potje in de koelkast bewaart. Enjoy!


Recept

Schil de kaki's zorgvuldig en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Doe hetzelfde met de moesappel. Laat het fruit een tiental minuten zachtjes koken tot het tot een moes veranderd is. Voeg dan de geleisuiker toe en roer goed op laag vuur tot de suiker is opgelost. Laat de jam stollen tot een dikte die je aanspreekt en verdeel het dan over de potjes. Sluit de potjes goed af met een dekseltje en laat de jam op de kop afkoelen op een handdoek.

Ingrediënten

  • 8 kaki's 
  • 1 kilo geleisuiker
  • 1 moesappel