Uiensoep met zoete aardappel

Volgens mij is uiensoep voor veel mensen een guilty pleasure en erg lekker comfort food. Uiensoep is gezonder dan je denkt, want uien zijn een goede bron van vitamine C en in mindere (maar nog steeds behoorlijke mate!) van vitamine B. Uien zijn goed voor je hart en ook gewoon heel erg lekker. Maar goed, zullen we dan die downside noemen die sommigen van jullie zullen herkennen? Winderigheid, ieieieeuw. Maar ja, neem die maar voor lief voor deze soep, misschien heb je daar wel helemaal geen last van. Grijp je kans en probeer het uit, want deze soep is heel erg lekker. De mooie oranje kleur komt van de zoete aardappel, die deze soep niet alleen een leuk uiterlijk geeft, maar vooral ook goed wat body geeft. Superlekker! Vooral met wat kaas. Ik strooide er een beetje parmigiano reggiano overheen, maar een echte topper in dit geval zijn wat snippers Emmentaler: de ietwat zoetige smaak van de kaas past perfect bij de zoete aardappel.


Recept

Hak 2 uien in grove stukken en versnipper de andere 2 zo klein mogelijk. Schil de zoete aardappel en hak in gelijke stukken. Fruit de grove stukken ui een paar minuten in de boter of olie en voeg het laurierblad en de kurkuma toe. Pers de knoflook uit boven de pan en voeg vervolgens de zoete aardappel toe. Fruit even een paar minuten mee, schenk er dan 1 liter water bij, verkruimel de bouillonblokjes erboven en breng op smaak met wat peper. Breng de soep aan de kook en laat 20 minuten op laag vuur koken. Vis vervolgens het laurierblad eruit en pureer de soep tot een glad geheel. Zet de pan terug op het vuur, voeg de kleingesnipperde ui toe en laat nog 10 minuten op laag vuur koken. Breng op smaak met zout en peper, schenk de soep in borden of kommen en bestrooi met wat parmigiano reggiano en emmentaler.

Ingrediënten voor 1 liter soep

  • 4 grote gele uien
  • 1 grote zoete aardappel
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 laurierblaadje
  • boter, kokosolie of olijfolie
  • Emmentaler
  • Parmigiano Reggiano
  • zout en peper
credit: ekoplaza