Spring rolls met zalm, avocado en munt

Ik had al een kleine maand rijstvellen in huis, omdat ik overal op het internet van die lekkere springrolls langs zag komen: eigenlijk een soort loempia, maar dan met een zacht velletje. Rijstvellen week je in warm water en je hoeft ze dus niet te frituren. Deze springrolls zijn daarom een veel gezondere vervanger van de befaamde loempia. En het leuke is: je kunt er echt van alles mee doen!

Het lijstje met ingrediënten dat ik hieronder beschreven heb is slechts een voorbeeld van wat je allemaal wel niet in je rijstvellen kunt rollen. In plaats van zalm is bijvoorbeeld kip ook heel lekker en mijn medebloggers zijn veelal fan van garnalen in hun springrolls. Mocht je deze ingrediënten bijvoorbeeld dus niet zo makkelijk kunnen vinden, kun je ze gewoon vervangen door iets anders wat je lekker vindt. Paprika, komkommer, paddenstoelen, taugé, alfalfa en ga zo maar door. Wees creatief en bedenk wat je zelf graag zou willen eten. Ook het dipsausje is facultatief, zeg maar ;-) Ik vond het onwijs lekker om mijn springrolls te dippen, maar zonder zijn ze ook heerlijk! Of wat dacht je van een schaaltje met chilisaus als vervanger, of sojasaus?

Zoals je wellicht ziet zijn de foto's iets anders qua stijl dan anders. Dat komt omdat ik dit recept samen met Ingrid (van For the Love of Pie) gemaakt heb! We hebben een middagje zitten snijden, hakken, weken en rollen om een paar heerlijke recepten op de foto te zetten (om ze vervolgens daarna op te eten). Was hartstikke leuk en gezellig en wat kan Ingrid mooie foto's maken hè? Ze is ook nog eens het model op de foto's #leukerdandoutzen.

Al met al is het best een leuk werkje om deze rolls in elkaar te draaien. Ze zijn echt prachtig en ze kunnen ondanks hun naam gewoon in elk seizoen gegeten worden hoor ;-). Een goede tutorial om je te laten zien hoe je het beste kunt rollen, kun je hier vinden. Het is heel makkelijk, je moet alleen even weten hoe het werkt. Ik adviseer je wel strak te rollen, dan vallen je springrolls niet uit elkaar.

Geniet ervan! Je kunt de rolls serveren als borrelhapje, meenemen in je trommel voor de lunch, eten als tussendoortje of gewoon bewaren voor het avondeten. Zorg dan wel dat je een flinke portie maakt, of serveer ze bijvoorbeeld met een lekkere salade.


Ingrediënten

Voor de springrolls:

 • rijstvellen (te koop bij de toko, maar mijn AH heeft ze ook!)
 • plakjes gerookte zalm
 • glasnoedels
 • waterkers
 • 1 wortel, julienne gesneden
 • 1 avocado
 • een paar takjes munt
 • olijfolie
 • (zwart) sesamzaad

Voor de tahinidipsaus:

 • 125 milliliter tahini 
 • 60 milliliter kokosmelk
 • 2 eetlepels limoensap
 • 1,5 eetlepel tamari
 • 1,5 eetlepel honing
 • 1 theelepel sriracha

Het is belangrijk dat je de mise-en-place van te voren helemaal op orde hebt. Verspreid de verschillende ingrediënten over bakjes en schaaltjes over je aanrecht, zodat je er direct bij kunt. Zorg dus dat je wortel julienne gesneden is, dat je avocado in mooie hapklare stukjes is en dat je de glasnoedels bereid hebt zoals op de verpakking. Als je andere ingrediënten gebruikt, snijd deze dan zoals jij ze wil (komkommer in repen, een bosui in ringetjes, enzovoorts).

Sprenkel een beetje olijfolie over de wortels heen en mix deze met je hand met een beetje sesamzaadjes. Zorg dat de wortels helemaal bedekt zijn. Zet vervolgens een soepbord met heet water klaar. Pak een rijstvel en laat deze 10 tot 15 seconden weken in het warme water, totdat hij zacht is. Leg het rijstvel op een glad en vochtig ondervlak, zoals je aanrecht of een snijplank besprenkeld met wat water. Verdeel de vulling over je rijstvel, de volgorde is niet zo belangrijk. Vouw het onderste deel van het rijstvel over de vulling heen, vouw vervolgens de zijkanten naar binnen en rol het vel strak op tot een springroll. Als het vel teveel plakt moet je even je vingertoppen nat maken met wat water. Maak op deze zelfde manier zoveel springrolls als je wilt! Heb je moeite met het rollen, kijk dan nogmaals even hier.

Als je besluit het tahinisausje te maken, dat is heel simpel: mix alle ingrediënten tot ze een mooi en glad geheel vormen. Maak de saus af door er wat sesamzaad over te strooien.

Dip je roll in de saus en neem een hap. That's life.