Moussaka

Ik weet niet of jullie dit al wisten, maar als ik verslaafd ben aan iets, dan is het wel aan aubergine. Ik ben echt gek op die paarse groente. Vroeger als kind lustte ik het niet, maar dat zal wel voor de meeste mensen gelden toch? Nu wil ik het echter overal bij en in eten. In zo'n geval is er natuurlijk niets beters dan een goede moussaka! Je staat er even voor in de keuken, maar dan heb je ook wat! Heerlijke diepe smaken van rode wijn en lamsvlees, maar ook een klein fris hintje door de muntblaadjes. Ik maak wel echt mijn eigen versie door zwaar niet-Griekse mozzarella te gebruiken als kaassoort, maar dat vind ik nu eenmaal lekker. Sorry, Griekenland! Mijn nichtje Veerle (ze kwam eten) keurde het goed, dus ik houd gewoon mozzarella aan in m'n recept. Ok? Je kunt natuurlijk altijd feta gebruiken als je authentiek wil zijn. Mijn nichtje Veerle (ze kwam eten) keurde de mozzarella in ieder geval goed, dus dat houden we gewoon aan in mijn recept. Yes!

Belangrijk is natuurlijk dat de moussaka een goede bite heeft en dat er niet van die zompige aubergines inzitten. Zelfs dán vind ik deze groente lekker, maar voor veel mensen is dat juist de reden waarom ze er niet van houden. Daarom moet je ruim van te voren beginnen en zoveel mogelijk vocht uit de aubergines laten trekken. Dat doe je heel makkelijk hoor, lees maar mee:

Aubergine voorbereiden
Als je de aubergine in plakken hebt gesneden doe je deze in een vergiet. Zorg ervoor dat de vergiet in de gootsteen staat, of dat je er een kom onder hebt gezet, want er gaat straks vocht uit de aubergines vrijkomen en dat wil je natuurlijk niet op je aanrecht hebben (#lui). Bestrooi je plakken aubergine ruim met zout, want het zout trekt het vocht uit de groente. Laat de aubergines ongeveer een half uurtje staan (iets korter mag ook hoor) en als je weer gaat kijken dan zul je zien dat er een plasje water onder het vergiet is ontstaan en dat de plakken aubergine bedolven zijn onder de condensdruppels. Druk nu de aubergineplakken extra aan in het vergiet zodat je als het ware alle vocht eruit knijpt. Spoel de plakken daarna kort af onder een zachtlopende kraan en dep ze droog met keukenpapier. Als de plakken droog zijn, zijn ze op hun best om te grillen of te bakken! 

Als je gaat grillen, zorg dan dat de pan goed heet is en gebruik een olie die goed tegen verhitting kan, zoals kokosolie. Je hoeft er maar heel erg weinig van te gebruiken, dus dat is fijn!

Over de ingrediënten: ik maak mijn moussaka met lamsgehakt en dat is echt duizend keer lekkerder dan rundergehakt in dit geval. Mocht je geen Turkse slager in de buurt hebben, half om half kan ook. Maar liever lam! En nogmaals, je kunt de mozzarella uiteraard goed vervangen voor feta! Jammie!

Ingrediënten voor 4 personen

 • 400 gram lamsgehakt
 • 350 gram aardappels
 • 2 grote aubergines
 • 450 milliliter Griekse yoghurt
 • 250 gram mozzarella (of feta dus)
 • 2 eieren
 • 1 blik gepelde tomaten
 • 1 glas rode wijn
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 1 redelijk grote ui
 • 2 tenen knoflook
 • 2 takjes munt
 • olijfolie
 • goed te verhitten olie, zoals kokosolie
 • peper en zout

Snijd de aubergines in de lengte in plakken en bereid ze voor zoals hierboven omschreven. Verwarm de oven voor op 190 graden. Snijd de aardappels in plakjes en kook ze tot ze nét gaar zijn, waarschijnlijk een minuut of 6. Leg de plakjes aardappel daarna op een bord om een beetje af te koelen. Snipper de ui en de tenen knoflook. Fruit ze glazig in ruim olijfolie en voeg daarna het lamsgehakt toe. Bak het gehakt rul en voeg een theelepel kaneel en een theelepel paprikapoeder toe. Voeg het glas rode wijn toe en laat het inkoken. Voeg dan het blikje gepelde tomaten toe en prak de tomaten stuk in het gehakt. Laat het geheel circa 10 minuten sudderen en breng het geheel op smaak met zout en peper. Grill de plakken aubergine met een theelepel kokosolie in de grillpan en leg ze op een bord. Meng de Griekse yoghurt met de eieren en brokkel de mozzarella erboven. Roer het geheel goed door tot er een mooie dikke brei ontstaat. Verdeel een laagje gehaktsaus in een grote ovenschaal. Beleg dit met aubergineplakken. Verdeel weer een laagje saus en verdeel daarop een laag aardappel. Verdeel hierop een laag yoghurtmengsel en bouw verder met aubergine, gehakt etc. Eindig als laatste weer met een laag yoghurtmengsel. Bak de moussaka ca. 30 minuten tot de bovenzijde gaat kleuren.

Eet smakelijk!

Geïnspireerd op een recept uit ZTRDG Magazine

Ben je een échte lekkerbek en stoor je je niet zo aan calorieën? Strooi dan nog wat kaas over de bovenste laag van je moussaka voordat je hem in de oven zet.