Ricottacake met blauwe bessen

Een van mijn favoriete Nederlandse foodbloggers is Pauline Weuring van Uit Pauline's Keuken. Pauline maakt vaak met weinig én tegelijkertijd welbekende ingrediënten de lekkerste gerechten. Ze schreef tevens Het Voedselzandloper Kookboek. Nu ben ik alles behalve fan van de Voedselzandlopermethode en gelukkig zijn veel van Pauline's recepten op haar blog niet Voedselzandloperproof. Ook deze cake hoort niet echt tot een geschikte lekkernij als je een aanhanger bent van de leefmethodes van Kris Verburgh. Hemels lekker is hij wel. De cake dus.

Ik maakte deze ricottacake voor een groep vrienden in september. We aten hem als toetje na de heerlijke bierpannenkoeken. Hij viel zo goed in de smaak, dat ik hem twee weken later weer maakte voor mijn zieke tante. Ze zei dat hij in een dag helemaal op was, zo lekker vond ze hem.

De ricotta maakt de cake heerlijk romig en een tikkeltje fris. Die smaak past dan ook perfect bij bosbessen. In vergelijking met Pauline heb ik meer bosbessen gebruikt dan het recept voorschreef: YUM! Bewaar de cake tot gebruik in de koelkast: hoe kouder de cake, hoe romiger en lekkerder hij is, omdat de ricotta een beetje opstijft. Het aller- allerbest is de cake echter de volgende dag. Zorg dus dat je hem niet in één keer helemaal opeet ;-)


Ingrediënten voor één cake

  • 250 gram ricotta
  • 150 gram zachte ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram suiker
  • 3 eieren
  • 150-175 gram blauwe bessen (die uit de diepvries zijn prima!)
  • snufje zout
  • cakevorm van 20-25 centimeter
  • bakpapier (optioneel)

Verwarm de oven voor op 180 graden.* Klop de boter samen met de ricotta en het suiker zacht en romig. Voeg vervolgens een voor een de eieren toe. Zorg dat het ei volledig opgenomen is, voordat je het volgende ei toevoegt. Het mengsel kan er een beetje geschift uitzien, maar dat is niet erg. Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel en een snuf zout toe en meng er een egaal beslag van. Vet de cakevorm in met een bakspray of boter en/of bekleedt deze met bakpapier. Check dit filmpje voor de beste invet- en papiertruc. Giet het beslag in de vorm. Verdeel de blauwe bessen over de bovenkant van het beslag en druk ze iets in de cake. Bak de cake in ongeveer 60-70 minuten gaar.* De cake is gaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt. Laat de cake afkoelen op een rooster en bewaar hem tot gebruik in de koelkast. De cake is nogmaals de volgende dag het allerlekkerst.

Eet smakelijk!

* Pauline verwarmt haar oven voor op 160 graden en bakt de cake in 45 minuten gaar. Bij mij was dat echt veel te weinig. 180 graden en ruim een uur had ik nodig voor dezelfde cake, maar kijk vooral wat voor jou het beste is.