Bierpannenkoeken

Afgelopen week kwam er een groepje oude vrienden van me eten. Superleuk! Wat ze wilden eten? Pannenkoeken! Nu was ik geloof ik de enige ter wereld die die krengen nog nooit had gebakken. Je leest het goed: nog nooit. Als ik ze al eet (bijna nooit) is er altijd wel iemand die enthousiast wordt van het bakken ervan. Fine by me! Deze keer mocht ik het echter zelf opknappen. Ik heb een prachtige crèpepan en die kon ik eindelijk inzetten. Wat een fijn ding zeg! Hebben? Hier heb ik hem gekocht!

Enfin, de pannenkoeken. Ik bakte een stapel normale pannenkoeken (je kent het wel, bloem-eieren-melk) of met kaas, maar ik had ook wel zin in iets anders. Het werden dus bierpannenkoeken. Perfect geschikt voor mensen met bijvoorbeeld een koemelkallergie. Daarnaast geeft het bier een soort zoetje aan de pannenkoek: lekker dus als je houdt van stroop, suiker of ander zoetbeleg! Hmmm! 

Je kunt het beslag op de ochtend van het bakken al maken. Sterker nog: hoe langer het bier in kan trekken, hoe beter het is voor de smaak.


Ingrediënten voor 8 à 10 pannekoeken

  • 225 gram bloem
  • 2 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 500 milliliter trappistenbier
  • 1 eetlepel zonnebloem- of arachideolie  
  • snuf zout
  • boter of plantaardige olie om in te bakken

Meng in een kom de bloem met de vanillesuiker. Klop in een andere (beslag)kom de eieren met de basterdsuiker en een snuf zout. Voeg de helft van het trappistenbier toe aan aan de beslagkom met het eiermengsel en roer dit rustig door met een garde tot het meeste schuim verdwenen is. Vervolgens kun je het bloemmengsel beetje bij beetje toevoegen. Blijf roeren, het liefst met een handmixer, dat gaat het gemakkelijkst. Het beslag wordt als het goed is dik. Voeg dan de andere helft van het trappistenbier toe en roer nog even. Laat het beslag rusten in de koelkast. Minimaal 30 minuten, maar het liefst een paar uur.

Voeg de eetlepel olie toe aan het beslag. Dit voorkomt dat het beslag aankoekt in de pan. Roer het beslag wanneer je het gaat gebruiken nog even een paar keer goed door met de mixer. Vervolgens kun je ze bakken: precies op dezelfde manier als je bij normale pannenkoeken zou doen. Verhit olie of boter in de pan en wacht tot deze goed heet is. Vaak mislukt de eerste pannenkoek. Dit gebeurt dan omdat de olie toch nog niet heet genoeg is. Schenk een soeplepel beslag in de pan en beweeg de pan in een ronddraaiende beweging zodat het beslag goed verspreidt. Wanneer de bovenkant van de pannenkoek droog is, keer je hem met een spatel om en bak je de andere zijde nog even een minuut of twee aan. 

Eet smakelijk!

Bron: culi-blog.nl