Broccolisalade met mosterddressing

Vandaag had ik een sollicitatie. Normaal kan ik mijn dag echt wel goed doorkomen met shakes en repen, maar nu moest ik even op safe spelen en goed eten. Ik maakte deze salade als lunch met een hoop ingrediënten die ik zelfs als niet-eter standaard in huis heb. Zo liggen er bijvoorbeeld altijd wat groenten in de vriezer. Dat deze niet gezond zouden zijn is een mythe. Juist omdat de groenten direct vanaf het veld worden ingevroren, zijn ze eigenlijk kakelvers en de vitaminen blijven ondanks de vrieskou goed bewaard. Groenten uit het schap zijn vaak al weken oud, soms ingevroren maar weer ontdooid waardoor ze ineens nog maar kort houdbaar zijn. Grappig weetje he? Leerde ik van m'n diëtiste ongeveer duizend jaar geleden.

Deze broccolisalade is dus gemaakt met bevroren broccoli. Dit had ik nog in de vriezer en daarnaast was een hele stronk broccoli gewoon teveel. Uiteraard kun je deze salade ook met verse broccoli maken, dan moet je de weektijd in het kokende water even met een minuutje of twee verkorten. Vergeet niet de sesamzaadjes te roosteren! De geroosterde smaak brengt het geheel van deze knapperige salade in een perfecte balans.

Tip: 2 eetlepels Licht & Romig van Calvé bevatten ongeveer 80 calorieën. Je kunt deze ook vervangen door twee eetlepels Griekse yoghurt (38 calorieën) of volle yoghurt (18 calorieën). Indien je hiervoor kiest: voeg dan geen water toe!


Ingrediënten voor één lunchportie

  • 225 gram broccoli (meestal een half diepvriesdoosje)
  • een halve ui
  • 2 eetlepels mayonaise (ik gebruikte Licht & Romig van Calvé, veruit de lekkerste en minder calorieën dan volle mayo)
  • 1 eetlepel mosterd
  • een handje sesamzaad
  • een handje (ongezouten) cashewnoten
  • een handje rozijnen
  • peper
  • zout 

Snijd indien nodig de broccoli in hele kleine roosjes, de stronk in kleine stukjes. Als je diepvriesbroccoli gebruikt, hoeft dit natuurlijk niet. Doe de roosjes in een diepe kom en schenk er dusdanig veel kokend water overheen, dat de broccoli ruim onder water staat. Snipper ondertussen het uitje en meng de mayonaise met de mosterd en eventueel een eetlepel water als je van een wat vloeibaardere dressing houdt. Voeg peper en zout naar smaak toe. Giet daarna de broccoli af in een vergiet. Je kunt eventueel van te voren proeven of de roosjes knapperig genoeg zijn. Zo niet, laat ze dan nog even een of twee minuutjes staan. Laat ijskoud water over de broccoli stromen zodat de roosjes gelijk afgekoeld zijn en doe ze daarna terug in de kom. Rooster in een droge koekenpan de sesamzaadjes tot ze mooi bruin zijn en voeg ze samen met het uitje, de cashewnoten en de rozijnen toe aan de broccoli. Voeg tot slot de dressing toe en hussel het geheel goed door elkaar. Je hoeft echt niet alle dressing te gebruiken: ik hield een volle eetlepel over: eventueel lekker als dip voor brood of reepjes groente.

Eet smakelijk!