Witlofsalade met mandarijntjes en feta

Vergis je niet in de stevigheid van deze salade! Ik serveerde hem vanavond voor mijn ouders met ouderwetse aardappelkroketjes (comfort food van mijn moeder) en biologische runderburgers. Als bijgerecht dus. Eigenlijk waren de kroketjes en de burgers totaal overbodig: de salade is vullend zat en met een snee brood een perfecte avondmaaltijd. 

Mijn moeder kan op het moment wel wat steun gebruiken en daarom ben ik een paar dagen thuis. Altijd een mooie gelegenheid om de handen uit de mouwen te steken, want niets is leuker dan koken voor (dankbare) anderen. Mama is dol op witlof, dus ik zette m'n afkeer tegen de bittere groente opzij en probeerde er het beste van te maken. Met succes, want deze salade is heerlijk! 

Het recept vond ik online bij Chickslovefood via de website van LINDA. Magazine en ik heb hem natuurlijk een beetje naar mijn eigen smaak aangepast. De ietwat bittere witlof past heerlijk bij de geroosterde noten, de zoete dressing en de friszure mandarijntjes: alles is perfect in balans. Ik heb zelf gekozen voor iets minder feta: hoewel ik dol ben op het kaasje kan hij al snel overheersend zijn. Enjoy! 


Ingrediënten voor 4 personen

 • 5 kleine stronken witlof
 • 4 kleine mandarijntjes
 • een halve plak feta (of witte kaas)
 • 3 handjes gemengde ongezouten noten (ik had een notenmix van walnoten, cashewnoten, hazelnoten en amandelen)
 • 1 handje gedroogde cranberry's (optioneel)
 • 2,5 eetlepel honing
 • 4 volle eetlepels stand of (half)volle yoghurt
 • 60 milliliter sinaasappelsap
 • 2 theelepels mosterd
 • peper
 • zout

Was de witlof, snijd de kontjes eraf en verwijder eventuele beschadigde blaadjes aan de buitenkant. Halveer de stronkjes en snijd de harde kernen eruit: deze mag je weggooien. Snijd de witlof vervolgens in lange repen en doe ze in een grote slabak. Rooster de noten en de cranberry's een paar minuten in een droge koekenpan en hak ze grof. Pel de mandarijntjes, verdeel ze in partjes en voeg ze samen met de noten en cranberry's toe aan de witlof. Verkruimel vervolgens de feta en strooi deze over de inhoud van de slabak. Mix de honing, stand/yoghurt, sinaasappelsap, mosterd en een flinke snuf peper en zout in een apart kommetje. Dit is je dressing! Proef of deze goed in balans is en pas hem indien nodig naar smaak nog een beetje aan. Sprenkel de dressing over de salade en meng het geheel goed door met slabestek.

Eet smakelijk!