Paddenstoelengalette

Ik had echt al zo lang niet meer gekookt! Als je alleen maar shakes drinkt... Ja, voor wie kook je dan? Precies! Daarom greep ik dit weekend mijn kans bij mijn ouders. Ik dacht al langer aan een heerlijke paddenstoelengalette! Het recept past precies bij deze tijd van het jaar en in tegenstelling tot een hoop van mijn vrienden, is mijn familie dol op paddenstoelen!

Mijn vader wordt altijd een beetje weemoedig van recepten die uitpuilen van de paddenstoelen: mijn opa had namelijk (noodgedwongen) een champignonkwekerij tijdens de Tweede Wereldoorlog. De vochtige kelders van zijn toenmalige leer- en tassenfabriek in Arnhem waren perfect geschikt voor champignonteelt, iets wat mijn opa zichzelf bij gebrek aan beter uit wat geleende boeken van de Wageningse universiteit aanleerde. Op deze manier kon zijn fabriek blijven draaien en werd voorkomen dat mijn opa's werknemers (en hijzelf) te werk gesteld werden over de grens in Duitsland. Champignons waren een luxegoed tijdens de Oorlog en werden toen al vaak gegeten als vleesvervangers. Omdat voedsel over het algemeen schaars was in oorlogstijd, was voedselproductie extreem belangrijk: mijn opa kon op die manier bij zijn (en daarmee mijn) familie blijven in Arnhem. 

Ik ben dol op dat verhaal! En mede daarom maakte ik dus deze galette, gevuld met prachtige oesterzwammen (wat waren ze mooi!), kastanjechampignons en oersimpele witte champignons. Je kunt in principe elke paddenstoelenmix gebruiken, dus kijk welke schimmels er mooi bijliggen in de winkel! Enne, voor de vegetariërs onder ons: je kunt het spek en het gehakt prima weglaten. Zorg dan wel voor een ander zoutje! 


Ingrediënten voor één galette (à 4 personen)

 • 8 plakjes deeg voor hartige taart (Koopmans uit de diepvries)
 • 500 gram paddenstoelen
 • 125 gram spekjes
 • 150 tot 200 gram rundergehakt
 • 2 middelgrote rode uien
 • 4 bosuitjes
 • 2 eetlepels gedroogde tijm
 • 2 handen rucola
 • Boursin
 • jong belegen kaas (geraspt of in plakken, je hebt best wel wat nodig)
 • peper
 • zout
 • olijfolie

Ontdooi de plakjes hartige taartdeeg. Verwarm de oven voor op 200 graden en borstel de paddenstoelen schoon met een borsteltje of maak ze schoon met wat keukenpapier. Snijd de harde onderkantjes van de paddenstoelen eraf en snijd ze daarna in reepjes. Snipper de rode uien en snijd de bosuitjes in ringetjes. Verhit olijfolie in een grote wok of hapjespan en bak de uien een paar minuten. Voeg daarna de paddenstoelen toe, breng deze op smaak met peper en tijm en bak ze circa 8 minuten tot het meeste vocht is opgenomen: je wilt absoluut geen natte paddenstoelen in je galette hebben. Bekleed terwijl de paddenstoelen opstaan een bakplaat met bakpapier en bekleed deze vervolgens weer met het ontdooide deeg in een mooie bedekkende lap. Druk de losse plakjes goed op elkaar, zodat er geen open naden ontstaan. Besmeer deze vervolgens dik met Boursin tot ongeveer 3 tot 5 centimeter van de rand. Leg hier daarna plakjes kaas overheen, of bestrooi het deeg ruim met geraspte kaas. Bak daarna in een droog koekenpannetje de spekjes krokant en voeg de laatste paar minuten het gehakt toe. Bak tot deze goed bruin is en voeg daarna het vleesmengsel toe aan de paddenstoelenmix. Schep de gehele mix nog even goed door elkaar en schep deze daarna op het deeg, tot wederom een paar centimeter van de rand. Vouw als de hele deeglap bekleed is met het paddenstoelenmengsel de randen naar binnen, zodat het een mooi ingepakt geheel is. Zet de galette 25 minuten in de oven en bestrooi daarna met twee handen rucola.

Bron: leukerecepten.nl