Spaanse tomatentaart

Het lijkt alsof ik alleen maar Spaans kan koken: vorige week maakte ik namelijk arroz con chorizo voor mijn moeder. Ik had echter nog een hoop ingrediënten liggen die ook in mijn befaamde tomatentaart gaan, dus deze heb ik the day after gemaakt voor wederom mijn moeder (en mijn vader dit keer). Een hele taart is genoeg voor twee dagen eten voor twee personen, dus mijn moeder was me onwijs dankbaar. En ze vond het heerlijk! Ik heb het recept al meerdere malen verspreid onder mijn vrienden (tevens fans), dus nu is het tijd om het te delen met de rest van de wereld. Het is mijn eigen variant van een recept uit een ondertussen zwaar vergeelde Allerhande uit het vorige decennium. Wie wat bewaart, die heeft wat. Toch?

Oh, trouwens: de taart kan prima een dag van te voren gemaakt worden. Sterker nog: als je hem een dag laat staan is hij eigenlijk nóg lekkerder, vooral koud. De taart is daarom ook goed geschikt voor een picknick of een potluck. 


Ingrediënten voor één taart:

 • 375 gram chorizoworst (meestal 1,5 worst)
 • 3 grote uien of 4 rode uien
 • 5 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries)
 • een flinke hand platte peterselie
 • 125 milliliter slagroom
 • 6 eieren
 • 5 à 6 Romatomaten
 • roomboter of bakpapier
 • olijfolie
 • peper
 • zout
 • quichevorm (de rand mag niet te laag zijn!)

Verwarm de oven voor op 200 graden, vet de quichevorm in met boter (of leg er bakpapier in) en ontdooi de plakjes deeg. Snijd de chorizo in plakjes en snipper de uien. Bak de chorizo in een pan een paar minuten zonder olie of boter (de worst is van zichzelf al vet genoeg). Bak de ui ongeveer 3 minuten mee. Bekleed de quichevorm met het ontdooide deeg. Snijd de peterselie fijn, klop de eieren met de slagroom en peper en zout. Schep het chorizomengsel in de quichevorm. Roer de peterselie door het eiermengsel en giet het daarna ook in de vorm. Halveer de tomaten en leg deze met het snijvlak naar boven in de vorm. Druppel op elke tomaat een drupje olijfolie. Maal zwarte peper boven het geheel. Zet de quiche ongeveer 35 minuten in de oven. Lekker om warm te eten, maar persoonlijk vind ik het koud dus nog lekkerder.

Eet smakelijk!