Arroz con chorizo

Als student weet ik hoe vervelend het kan zijn om voor jezelf te moeten koken: als je in je eentje bent, dan wil je niet drie pannen afwassen bijvoorbeeld, of veel ingrediënten aanschaffen. Dat hoeft allemaal niet met arroz con chorizo: je moet een goede hapjes- of braadpan in huis hebben en je kunt grotendeels gebruik maken van ingrediënten uit je voorraadkast. Ideaal toch! 

Kook je voor jezelf? Of voor je hele huis? Dat maakt met arroz con chorizo niet uit: pas de hoeveelheid ingrediënten aan op gevoel. Zolang de rijst en de bouillon in een goede verhouding blijven, komt alles goed! 


Ingrediënten voor 3-4 personen:

  • 250 gram chorizo (worst, niet de vleeswaren)

  • 3 tot 4 rode uien

  • 320 gram gele rijst (in ieder geval 80 gram per persoon)

  • 1 kippenbouillonblokje (voor 750 milliliter bouillon)

  • 2 Roma-tomaten

  • 300 gram doperwten

  • 10-15 gram platte peterselie


Verwijder het vel van de chorizo en snijd de worst in blokjes. Snipper de uien. Bak de worst (zonder olie, de worst is heel vet) en voeg na een minuut de ui toe. Bak tot deze glazig is. Schep de rijst erdoor en bak deze 1 minuut mee. Voeg het bouillonblokje en 750 milliliter water toe en breng dit aan de kook. Draai het vuur laag en kook de rijst 10 minuten. Snijd ondertussen de tomaten in blokjes. Schep de tomaat en erwten door de rijst en kook nog enkele minuten. De rijst moet de bouillon helemaal opnemen, dat is erg belangrijk. Breng het geheel eventueel op smaak met peper en zout, snijd de peterselie fijn en schep deze door de rijst. Verdeel de arroz con pollo over vier borden en garneer eventueel met een plukje platte peterselie. 

Eet smakelijk!