Pastinaaksoep met peer

Ik had nog pastinaken in mijn koelkast en die moest ik echt toch eens gaan gebruiken. Daarom ben ik op jacht gegaan naar een recept voor een lekkere soep, want dat is toch een van de meest bevredigende gerechten tijdens koude winters. Ik stuitte op dit recept van Francesca Kookt en het is echt een blijvertje. M'n BFF Nikola at bijna de hele pan leeg, maar ik heb net een kopje voor mezelf kunnen redden, yes!

Pastinaken zijn tegenwoordig zogenaamde 'vergeten groenten'. Zo'n ontzettende onzin, want volgens mij zijn ze hipper, opvallender en bekender dan ooit eerder dit millennium. Je kunt met de pastinaak praktisch alles doen wat je met soortgenoot wortel ook kunt doen. Schraap ze dus schoon en eet ze rauw, stoof ze, stamp ze tot puree, of maak er net als ik een heerlijke soep van.

Deze soep met peer is een tikkeltje zoet, maar toch heerlijk vol van smaak. De soep hoort goed gebonden te zijn met een lekkere stevige structuur. Hij is perfect als hoofdgerecht met een snee brood en wellicht een kleine salade, maar hij kan in een kleinere portie ook als lunch of voorgerecht gegeten worden.


Ingrediënten voor 1 liter soep

  • 3 middelgrote pastinaken
  • 2 rijpe peren
  • 2 medium uien
  • 2 theelepels kerrie
  • 2 groentenbouillonblokjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zout
  • peper

Maak de peren en de pastinaak schoon en snijd ze in stukken. Snipper de ui en fruit deze daarna in 1 eetlepel olijfolie in een (soep)pan. Voeg dan de kerrie toe en fruit deze even mee. Als de ui begint te verkleuren kun je de peren en pastinaak toevoegen. Bak deze een tot twee minuten mee en blus dan af met 1 liter water. Voeg hier de bouillonblokjes aan toe, breng aan de kook en zet dan het vuur wat lager. Laat de soep een halfuurtje koken. Haal de pan vervolgens van het vuur en pureer het geheel met een staafmixer tot een gladde soep. Mocht de substantie te dik zijn, voeg dan wat water toe. Breng de soep tot slot op smaak met zout en peper indien nodig.

Eet smakelijk!