Tallinn: Von Krahli Aed (diner)

 

Estland, Letland en Litouwen zijn heel erg verschillend, al noemen wij de drie staten vaak in één adem. Tallinn, de hoofdstad van Estland is hypermodern en doet heel Scandinavisch aan. Volgens mijn Finse vrienden uit Washington (volg je het nog?) zijn de Esten de kleine broertjes en zusjes van de Finnen, dus dat Scandinavische klopt eigenlijk wel. Het grote, grote voordeel ten opzichte van Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland is dat Estland spotgoedkoop is. Naar verhouding. En écht, je kan er heerlijk eten.

Von Krahli Aed is voor mij tot nu toe een van de beste eetplekken in Noord-Europa. Het restaurant is onderdeel van het beroemde Von Krahltheater en is ook nog eens heel erg leuk een component van een culinair concept. Qua eten is er voor ieder wat wils. Wij zaten dus in Von Krahli Aed, wat in het Ests "Von Krahl's Tuin" betekent. We zaten helaas niet buiten, maar in een soort kelder aangekleed met veel planten en dat zag er prima uit. Naast de "tuin" kent Von Krahl (tevens ooit de oprichter van het theater) ook een veganistisch restaurant (hip!), een bar met finger food (mooi interieur!) en een traditioneel Ests restaurant wat liefkozend "Bij Grootmoeder" heet. En ze liggen allemaal naast elkaar.

Bij Von Krahli Aed aten we als voorgerecht een perfecte pompoen- en linzensoep geserveerd met het lekkerste brood dat ik in de Baltische regio geproefd heb. Dit werd geserveerd met lokale kruidenboters, die smolten op mijn tong. Heerlijk! Als hoofdgerecht at ik een prachtig en mals stuk rendier (ja!) in een krachtige rodewijnjus met lekkere gemengde groenten. Het toetje sloeg ik over, want ik at werkelijk alles op wat ik geserveerd kreeg. Ik wil terug, het liefst morgen.


8 Rataskaevu, Tallinn
http://www.vonkrahl.ee/

Interior of the Bar

Exterior of the Vegan Restaurant

Interior of the Garden Restaurant