Amsterdam: Instock (ontbijt, lunch, diner)

 

Vanavond ging ik uit eten bij Instock aan de Czaar Peterstraat en het was subliem! Met drie vriendinnetjes (die ik -even tussendoor- onwijs heb gemist toen ik in Amerika zat!) genoten we van een heerlijk smaakvolle en bizar goedkope maaltijd in deze gloednieuwe Amsterdamse hotspot: ze zijn namelijk pas een maand geleden geopend.

Instock is echter niet een totaal onbekend fenomeen voor ons Amsterdammers. De tent begon ooit als een pop-uprestaurant op het Westergasterrein, maar de stichting tegen voedselverspilling is ondertussen uitgebreid met een prachtig restaurant, een toko en een foodtruck. De initiatiefnemers van Instock leerden elkaar kennen als collega's bij de Albert Heijn en schrokken ervan hoeveel voedsel er op dagelijkse basis wordt verspild door deze (en andere!) supermarkten. Daarop besloten zij een nieuwe bestemming te zoeken voor dit eten en de producten te verwerken in heerlijke gerechtjes zoals die van vanavond. Hmmm!

De kaart bij Instock is elke dag verschillend, maar altijd even goedkoop. Je kunt er ontbijten en lunchen vanaf €4,- of kiezen voor een uitgebreide brunchplank met verschillende gerechtjes voor €10,-. Ook dineren is spotgoedkoop, want je hebt een daghap voor €12,50 of een compleet driegangenmenu voor €22,50. Dat is zelfs prima te doen met een studentenbudget! Yes!

Vandaag kozen Susan (van Paleo Made Simple), Ingrid (van For the Love of Pie), Anne en ik voor de daghap: pulled pork met kurkumabloemkool, bruine rijst en aubergine. Wij viertjes hebben allemaal in de Verenigde Staten gewoond, dus het typisch Amerikaanse pulled pork klonk ons als muziek in de oren. En zalig was het! Ik ben de grootste auberginefan van Nederland, dus ik smulde voor vijftien. 

Kortom: onthouden die handel! Spread the word, want naast het verrukkelijke eten heeft dit restaurant ook een belangrijke maatschappelijke boodschap: we moeten allemaal minder verspillen. Amen!


Czaar Peterstraat 21, Amsterdam
http://www.instock.nl/

Interieur

Exterieur

Interieur