New York: 13x eten en drinken

Je hebt vast mijn vorige entry over New York al gelezen, of op z'n minst gezien. Het was echt fantastisch. Ik ken de stad al best wel goed, en daarom ging ik nu voornamelijk genieten van de geweldige kopjes koffie, de perfecte burgers en de heerlijke zoetigheden die Manhattan en Brooklyn mij te bieden hadden.

Ik heb lang niet elk plekje op m'n wishlist bezocht. Helaas, was dat maar waar. Maarre.. Wat New York betreft is er volgens mij altijd wel een volgende keer. Am I right?

Enfin, hier het complete overzicht van alle plekjes waar ik ontbeten, geluncht, gedineerd of koffiegedronken heb. Ze waren allemaal super, al was de ene plek toch echt wel beter dan de andere. Lees maar mee.

The Meatball Shop

Ik las het overal op internet, elke blog heeft het erover: The Meatball Shop moet je écht bezocht hebben. Ik vind de naam eigenlijk een te hoog vrachtwagenchauffeurgehalte hebben, maar dat hield me uiteindelijk toch niet tegen om na aankomst in Brooklyn deze tent een kans te geven. En wat was dat een goede beslissing zeg. Het restaurant zat helemaal vol en er was godzijdank nog één plekje aan de bar vrij. Voor mijn neus lag een kaart waar ik zelf op kon aanvinken hoe ik mijn broodje bal wilde samenstellen. Ik had niet zo'n honger, dus ik ging voor een one slider met mozzarella en een huisgemaakte tomatensaus. Dat was LEKKER. Omdat het freezing cold was bestelde ik ook een latte, die ik heel fotogeniek in een beker kreeg die een beetje overliep. Was erg welkom. Als ik de volgende keer terugga (I will for sure!) ga ik voor een iets groter en ingewikkelder broodje, want nu ben ik fan. Mijn eerste maaltijd in New York was met vlag en wimpel geslaagd!

The Meatball Shop, o.a. 170 Bedford Ave, Brooklyn

Toby's Estate

Toby stond zelf op koffieplantages in Guatemala en Brazilië bonen te verbouwen voordat hij besloot een kleine New Yorkse koffieketen te starten. Je mag dus gerust zeggen dat hij écht weet waar hij het over heeft. In de vestiging in Brooklyn waar ik geweest ben is ook de opleidingslocatie voor de barista's. Tony pakt het allemaal heel streng en professioneel aan, maar ieder kopje koffie moet nu eenmaal aan veel eisen voldoen. En dat proef je. Mijn latte was echt de allerlekkerste die ik óóit geproefd heb. Echt waar. De toko was tot de nok toe gevuld met een onnatuurlijke combo van hipsters en bouwvakkers en dat voelde een beetje gek. Maar goed, toen ik eenmaal een plekje veroverd had tussen het gepeupel zat ik me daar toch een half uurtje lekker te zitten. Het café zelf is ook gewoon prachtig ingericht en laptops zijn op een paar speciaal ingerichte tafels na verboden. I like that trend.

Toby's Estate, o.a. 125 North 6th Street, Brooklyn

Motorino Pizza

Volgens New York Times serveren ze hier de allerbeste pizza van New York. Dat hoef je niet twee keer te zeggen, ik wist gelijk al waar ik mijn Valentijnsdiner door zou brengen. Ik denk dat ik beter had moeten luisteren naar de tips van de redacteur, want mijn pizza was echt niet waar ik op hoopte. Volgens de redacteur zijn de gouden oude (oersaaie) Margherita en de Brussels Sprout (vernoemd naar een spruitje, maar zonder spruitjes (huh?)) echt overheerlijk. Nu moet ik zeggen dat de Brussels Sprout met mozzarella, knoflook, pecorino, gerookte pancetta en olijfolie ook wel echt goed in de oren klinkt, maar als er een special of the day is met aubergine, dan ga ik daar natuurlijk voor (je moet even weten dat aubergine echt by far mijn favoriete groente is).

Van de aubergine was echter alleen het velletje over, dus hij was  nauwelijks proefbaar. De pepermolen was geloof ik stukgevallen boven mijn pizza en er lagen hele blaadjes peterselie (meh) op. De pizza was prima hoor en hartstikke leuk gemaakt in de vorm van een hartje, maar als dit de allerbeste pizza van New York moet zijn, dan wil ik echt nooit meer pizza eten in the Big Apple. En tja, ik ben natuurlijk Rome een beetje gewend (snob much). Verschil moet er wezen.

Motorino Pizza, o.a. 139 Broadway, Brooklyn

Van Leeuwen

De Nederlandse erfenis is nog steeds goed zichtbaar in New York. Ik hou ervan. Dutch-Americans zijn er nauwelijks meer te vinden, maar Nederland is echt nog heel goed terug te vinden in het New Yorkse straatbeeld en dat maakt me heel gelukkig. Ik word extra blij als er dan ook nog eens een koffietent (twee zelfs) blijkt te zijn met de oerhollandse naam "Van Leeuwen". Recensies online waren ook nog eens lovend, dus na mijn pizza bij Motorino ging ik nog even langs voor een kopje koffie en een chocolate chip sea salt cookie. De barista was suïcidaal, maar buiten dat was de koffie hartstikke prima en het koekje was ook smakelijk. Beetje prijzig wel, die mensen van Van Leeuwen en ik geloof dat de Nederlandse connectie ook compleet verdwenen is. Ach ja, Van Leeuwen is leuk voor een fotomomentje en blijkbaar is hun ijs in de zomer echt voortreffelijk.

Van Leeuwen, o.a. 620 Manhattan Ave, Brooklyn

Peter Pan Donut & Pastry Shop

Zonder twijfel de allerbeste donutwinkel van New York. Beter nog dan Donut Plant, waar je misschien weleens van gehoord hebt. Ik had echt mazzel: Peter Pan Donuts was bij mij om de hoek. Ik had op zondag dus een fantastisch ontbijt, jammie! De donuts waren zo lekker, dat ik de volgende dag terugkwam om donuts te kopen voor op de terugweg.

Op zondag at ik een Red Velvetdonut, en op de terugweg had ik een sour creamdonut (op advies van Molly, mijn AirBnb-host) en een old-fashioned glazed donut. Ze waren echt zo, zo, zo lekker! En de winkel was tot de nok toe gevuld met klanten. Donna Siafakas (de eigenaresse) verkoopt ook belegde bagels en die zagen er net zo goed uit. De verkoopsters waren ontzettend lief en namen goed de tijd me te adviseren (er zijn zoveel soorten, niet normaal!). Ik koos ervoor om mijn donut daar ter plekke op te eten met een kop koffie. Wat ik wel leuk vond, is dat dat gewoon doodnormale filterkoffie was voor een dollar. Er stond een melkkannetje en een suikerpot. Geen fratsen en de koffie was hartstikke prima voor dat geld.

De meeste klanten zijn dus locals, waaronder ook een boel Polen: de verkoopsters zijn allemaal perfect tweetalig en nogmaals: superlief. Een hele, hele, hele grote dikke tip dus. Laatste, niet onbelangrijke reden: het is spotgoedkoop! Koffie is dus een dollar en een donut is $1,20. Voor $2,20 heb je dus een heerlijk (en een totaal niet voedzaam) ontbijt. 

Peter Pan Donut & Pastry Shop, 727 Manhattan Avenue, Brooklyn

The Halal Guys

De mannen van Halal Guys zijn wereldberoemd. Ze stonden niet op mijn planning eigenlijk, omdat ik weet dat er altijd een gigantische rij mensen staat te wachten op een van hun beroemde rice bowls of wraps. The Halal Guys hebben hun food truck naast de uitgang van het MoMA geplaatst en gaan daar waarschijnlijk nooit meer weg: ze zijn retepopulair. 

Na mijn bezoek aan het prachtige MoMA was ik echt gigantisch hongerig en ik was eigenlijk onderweg naar een ander tentje op mijn lijstje. Tot ik dus per toeval langs The Halal Guys kwam en tot mijn verbazing zag dat er... geen rij was. Hartstikke logisch wel, het was echt zo ontzettend koud buiten dat niemand het aandurfde om lunch op straat te halen. Good for me! Ik kocht een chicken sandwich (een roll met kipkebab en hun beroemde "witte saus") en vertrok naar het eerste de beste metrostation, waar ik de wrap als een zwerver op een trap heb opgepeuzeld. Men gooide nog net geen muntjes naar me, het zag er waarschijnlijk niet uit. Don't care, ik had m'n Halal Guys meal en het was smullen! Ik snap die populariteit wel. De volgende keer ga ik lekker weer in de rij staan, it's worth it. 

The Halal Guys, 307 E 14th St, Manhattan

Magnolia Bakery

Mijn maatje Leo die met mij op stap was had Grand Central Station nog nooit gezien, dus na ons eerst vergaapt te hebben aan de prachtige stationshal zijn we naar de food court onder de grond gelopen voor onze cupcake bij Magnolia: een must do when in the Apple. Vind ik persoonlijk dan.

Magnolia werd in één klap beroemd door Sex and the City. Terecht, ze maken lekkere cupcakes. Verwacht niet de allerbeste cakes die je ooit geproefd hebt, maar ze zijn zeker erg yum. Ik ben (je zag het al bij de donuts) een grote fan van Red Velvet en daarom koos ik voor een Red Velvetcupcake. In mijn herinnering was hij eerlijk gezegd lekkerder dan hij nu was, maar het was een fijn tussendoortje. 

Magnolia Bakery, o.a. Grand Central Terminal, Lower Concourse, Manhattan

Umami Burger

Vanuit Californië overgevlogen naar New York: Umami Burger. Praise the Lord! Voor wie het niet weet: umami is één van de vijf basissmaken, naast zoet, zuur, zout en bitter. Het is Japans voor "hartig" en tja, onderdeel van de naam van deze fantastische keten. Echt, vergeet alle Shake Shacks, Burger Kings en Five Guys (nee ok, die niet): Umami Burger is meesterlijk! Ik at heerlijk gekruide friet van zoete aardappel met hun eigengemaakte ketchup, die dus umami is. Zeg je dat zo? Geen idee. Het was serieus zo, zo lekker. Ik wil terug. Alleen al voor de ketchup. Ik koos voor de Umami Burger (duh, what else?) met een fricò van Parmezaan, shiitakes, geroosterde tomaat, gekarameliseerde ui en wederom de huisketchup. Ik kreeg er for free ook een soort aïoli dat natuurlijk geen aïoli was maar iets anders. Geen idee wat, maar ook goddelijk. Oi oi oi, ik wil terug. Ik heb gehoord dat er ook een vestiging naar Washington komt en ik kan gewoon echt niet wachten. De beste burger in een lange, lange tijd.

Umami Burger, o.a. 432 6th Avenue, Manhattan

Blue Bottle Coffee

Tja, twee dagen daarvoor dronk ik nog de beste latté van mijn leven bij Toby's. Blue Bottle Coffee krijgt echter ook wereldwijd goede recensies, dus ik dacht "who knows?" Misschien wordt het kopje koffie bij Toby wel verslagen. Of dat is gebeurd? Hmmm, bijna. De koffie bij Blue Bottle Coffee is echt heel goed, zag er perfect uit en het publiek is heel fijn: niet overdreven hipster, maar gewoon goed volk op zoek naar lekkere koffie. Laat ik daar nou net bijhoren, of... bij denken te horen. De koffiezaak (één van de negentien wereldwijd) in Brooklyn is ruim opgezet en oogt industrieel met veel RVS, hout en... blauw uiteraard. Een goede plek om mijn laatste dag in New York te starten. Op naar het ontbijt! 

Blue Bottle Coffee, o.a. 160 Berry Street, Brooklyn

Murray's Bagels

Na een aantal mislukte pogingen in het verleden en de afleiding van The Halal Guys de dag daarvoor, kon ik eindelijk debuteren bij wat de beste bageltent van New York moet zijn: Murray's. Speciaal voor deze broodjes pakte ik de metro uit Brooklyn richting Manhattan. Al op een afstandje zag ik de immens grote vlag me uitnodigend tegemoet wapperen: yes! Bestemming bereikt. De rij in de kleine tent was intens en ontmoedigde me bijna om een bestelling te plaatsen, maar dan had ik wéér tot een volgend bezoek aan New York moeten wachten en daar had ik dus mooi geen zin in. 

De lange rij gaf me wel de gelegenheid om het menu eens goed te bestuderen en ik had al snel vet, vet, VET zin in een meerzadenbagel met rosbief. Toen ik dan eindelijk mocht bestellen kreeg ik echter het teleurstellende nieuws dat er geen rosbief was. Daar kan ik echt niet tegen. Ik ben een beetje een klein kind als het daarop aankomt, want ik wil gewoon eten wat ik in mijn hoofd heb. Maar ja, geen rosbief dus. Dan maar kalkoen. En toen was eigenlijk mijn ontbijt verpest, want ik had nu eenmaal geen zin in kalkoen (of iets anders dan rosbief).

Het brood zelf was verrukkelijk, toegegeven. De bagel was zeer Amerikaans belegd, wat betekent dat er niet één, niet twee, maar ongeveer acht plakken kalkoenfilet voor mijn neus belandden. Ik denk dat geen enkele Europeaan daar ooit aan kan wennen. Ik verwijderde driekwart van het vlees en at semi-tevreden mijn broodje op. Eindresultaat: wel oké.  Voor herhaling vatbaar? Alleen met rosbief.

Murray's Bagels, 500 Avenue of the Americas, Manhattan

Jacques Torres Chocolate

Meesterpatissier Jacques Torres staat in de culinaire wereld bekend als Mr. Chocolate. Hij was de jongste patissier die de Meilleur Ouvrier de France in ontvangst mocht nemen en dat zegt heel wat. Deze man weet wat hij doet. Onderweg naar mijn lunchspot liep ik tegen een van zijn winkels aan. Dit filiaal op Lafayette Street is piepklein, maar bevat genoeg chocolade om mijn hoofd op hol te brengen. Whoaah! Zoveel lekkers! Ik heb natuurlijk veel meer uitgegeven dan de gemiddelde persoon zou doen, maar eh, boeien. Het is chocola. Ik kocht twee bonbons en een zakje chocoladerozijnen en met elk klein hapje voelde ik me als een prinsesje in een chocoladehemel. 

Jacques Torres Chocolate, o.a. 327 Lafayette Street, Manhattan

Mile End Deli

My Paris Kitchen-auteur David Lebovitz besteedde een hele blog entry aan deze fantastische tent. Lebovitz is een van mijn culinaire idolen, dus ik volg zijn advies en tips natuurlijk graag op. Eén van de eigenaren van Mile End Deli is Canadees, dus de focus in het menu ligt vooral op de Canadese keuken en die ken ik eigenlijk helemaal niet zo goed. Eén van de klassieke Canadese comfort foods is poutine, friet overgoten in saus met gerookt vlees en dat wilde ik erg graag proeven. David Lebovitz is er in ieder geval ontzettend fan van. En ik nu ook. Jeetje wat was dat lekker. Ik ben gelijk vijf kilo zwaarder, maar die sport ik er wel weer af! Ik maakte een klein foutje door ongezoete ijsthee te bestellen, wat in Amerika natuurlijk gewoon letterlijk koude thee is, dus ik bestelde ook een homemade hot chocolate. LEKKER! Enige mininadeel van mijn bezoekje: ik vond het personeel redelijk uit de hoogte. Zonde, want het eten is top.

Mile End Deli, o.a. 53 Bond St, New York

Konditori

Dit Zweedse (of nou ja... Amerikaans-Zweedse) koffiehuis stond helemaal niet op mijn planning, maar ik kwam zo vaak langs dit aandoenlijke hipsterzaakje dat ik eigenlijk toch wel nieuwsgierig was geworden. Toen Leo ook nog eens vertelde dat hij met een vriend allemaal lekkere pastries daar naar binnen had gewerkt, heb ik toch maar de stoute schoenen aangetrokken. Ik bestelde een chai latte, want ik dacht dat ik daar wel zin in had, maar het was niet echt mijn ding. Nu heb ik eerder chai lattes gehad en ik weet niet zo goed waarom ik dezelfde fout blijf maken. Ik hou er gewoon niet zo van. Het hipstertje achter de bar was echter heel lief en het volk in de koffiezaak was down to earth. Konditori ligt vlakbij metro-uitgang Bedford Avenue en zeker een stop waard na een lange rit in de metro van Manhattan terug naar Brooklyn.

Konditori, o.a. 167 N 7th St, Brooklyn