Brussel: JAT' (ontbijt, koffie, lunch)

 

Iets meer dan een jaar geleden opende het hippe JAT' in een rustige, heuvelige straat in het centrum van Brussel, op een steenworp afstand van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Ik was het laatste weekend van november in Brussel op een studiereisje en ik heb tegelijkertijd ook het prachtige nieuwe huis van mijn zus kunnen bewonderen: zij is eind oktober naar de Belgische hoofdstad verhuisd voor haar nieuwe baan. Toen ik haar vertelde dat we de Musea voor Schone Kunsten gingen bezoeken, gaf ze me de absolute tip om te gaan lunchen bij JAT': mijn zwager Robbert zit er blijkbaar elke dag voor een kopje koffie met een krantje. En dat snap ik.

JAT' is een prachtige tent en hartstikke populair bij de locals. In Amsterdam zou dit koffiecafé helemaal uitpuilen van de hipsters, maar dat vond ik hier nog wel meevallen. En dat terwijl het interieur (kleedjes, vintage fauteuils, sloophouten tafels en overal krijtborden) anders doet vermoeden. De jongens achter de koffiebar zijn charmant, geduldig, alleraardigst, hebben geen lange baard en godzijdank ook geen knotje op hun hoofd. Wat een verademing!

De prijzen bij JAT' liegen er echter niet om: het is niet de goedkoopste plek om je broodje te nuttigen. Je bent al gauw €10,- tot €15,- kwijt voor een kop koffie en een vast overheerlijke bagel (als ik mijn zwager moet geloven). Ik had een latte en dat was een van de lekkerste koppen koffie die ik in lange tijd dronk. Echt hoor, hier kan ik er wel vijf van op. Ik at daarnaast een kleine pastasalade met een hoop curry en malse kip. Ook die was goddelijk en voor mij precies genoeg voor een lunch.


Naamsestraat 28, Brussel
+32 2 503 03 32

Exterieur van JAT'

Mijn latte en salade! Jammie!

Interieur van JAT'