Amsterdam: OCCO (The Dylan; ontbijt, lunch en diner)

 

Als mijn moeder in Amsterdam is, dan is dat een feestje. Mama is een fijnproever en een wijnkenner. Als wij samen zijn (vaak ook nog vergezeld door mijn zus), dan gaan we altijd naar de iets exclusievere plekken in Amsterdam. Daar lunchen we dan vaak een uur of twee, drie lang en drinken we heerlijke wijnen.

Toch is mam alles behalve een culinaire snob: ik vind het altijd heerlijk om te zien dat ze de kaviaar en andere exquise opties links laat liggen en lekker gaat voor de clubsandwich of de hamburger. Maar dan wel in stijl. Op haar verjaardag afgelopen augustus kwam een gekoesterde wens in vervulling: we lunchten in de tuin van OCCO, de brasserie van luxe ***** hotel The Dylan, ook bekend om hun andere, met Michelinster bekroonde restaurant Vinkeles. 

The Dylan is gevestigd op een van de meest prachtige locaties in Amsterdam aan de Keizersgracht. De plek kent een fantastische geschiedenis en nee, die ga ik jullie niet onthouden. Ik blijf bovenal een historicus. Op de plaats waar nu The Dylan staat, stond vroeger de Eerste Nederduytsche Academie (1617), een instelling die kwaliteitstoneel leverde, mede gesteund en ontwikkeld door Bredero en P.C. Hooft. Door de rijkdom van de Gouden Eeuw steeg de vraag naar een permanent stenen theater. De Academie werd omgebouwd tot de Schouwburg van (Jacob) Van Campen (1637), de eerste stadsschouwburg van Amsterdam. In 1772 brandde het gebouw tot de grond toe af en alleen de schouwburgpoort bleef overeind. Deze poort geeft vandaag de dag nog steeds toegang tot wat nu The Dylan is.

Naast een typerende Amsterdamsche geschiedenis, is OCCO gewoon een uitmuntende plek om te ontbijten, lunchen of te dineren. Als de zon schijnt, ga dan in de tuin zitten: zo'n heerlijk stille stadstuin middenin Amsterdam is echt een uitzonderlijke luxe. 

De prijzen van OCCO zijn wellicht onverwacht niet eens zo gek hoog. Voor €13,50 heb je de heerlijke clubsandwich met frites waar mijn moeder zo van zat te smullen. Dat valt echt gigantisch mee, toch? Na afloop dronken mijn moeder, zus en ik nog een heerlijke kop koffie in de lounge en dat was een perfecte afsluiting van een heerlijke lange lunch. 

OCCO is een plek waar je inderdaad heen moet met je moeder, je oma, of een chique tante. Het is niet echt een locatie voor een snelle lunch tussen het winkelen door. Wie echter voor een niet al te dure, maar toch heerlijk luxe ervaring wil gaan, moet zeker bij OCCO reserveren. Wil je een voorproefje? Hier is de herfstmenukaart.


Keizersgracht 384, Amsterdam
http://www.dylanamsterdam.com/

Brasserie OCCO - interieur

De Lounge

De Hoteltuin