Cheesecake van witte chocolade met blauwe bessen

Gisteren was ik jarig! En bij een verjaardag hoort een taart. Dit recept van Lian van Cakeje van Eigen Deeg stond al heel lang gepind op Pinterest en nu had ik dan eindelijk een goede gelegenheid om te bakken. Wittechocoladecheesecake klinkt namelijk wel heel feestelijk, niet? En hij heeft een bodem van Bastognekoeken, whooaah!

Helaas was het nogal een roemloze verjaardag. Ik zit met mijn been omhoog door een infectie: cadeautje uit Israël, waar ik de afgelopen week op rondreis was. Dat was een beetje balen, maar ik ben alsnog verwend als een malle met meer dan 200 berichten op Facebook, talloze whatsappberichten, voicemessages, videoboodschappen, telefoontjes en kaarten vanuit alle hoeken van de wereld! Van Argentinië tot India en van Zuid-Afrika tot Nieuw-Zeeland.

Ik ben dus dolgelukkig. Wát een fijne verjaardag, ondanks dat ik niet veel verder ben gekomen dan de bank... En het aanrecht dus. Met een heleboel hulp van mama, want ik kan niet zo lang staan, hahaha! Zielig he. Goed, geniet van de taart! Wel even een extra rondje hardlopen morgen ;-)


Ingrediënten voor één taart

 • 200 gram Bastognekoeken
 • 100 gram ongezouten roomboter, gesmolten
 • 450 gram zachte roomkaas (van Monchou)
 • 4 biologische eieren
 • merg van 1 vanilleboon
 • 250 gram witte chocolade
 • 250 gram crème fraîche
 • 300 gram verse blauwe bessen
 • poedersuiker
 • springvorm
 • bakpapier
 • keukenmachine of deegroller

Bekleed een springvorm inclusief de zijkanten met bakpapier. Doe de Bastogne koeken in een keukenmachine en pulseer tot je fijne kruimels hebt. Als je net als ik geen keukenmachine hebt, kun je de koekjes ook gewoon per paar in een boterhamzakje doen en kapotrollen met een deegroller. Doe dan de kruimels in een kom. Voeg de gesmolten boter toe en roer totdat de kruimels alle boter hebben opgenomen. Bekleed met dit kruimelmengsel de bodem van je springvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Zorg voor een gelijkmatige verdeling en zet weg in de koelkast. Verwarm de oven voor op 160 graden Celcius. Laat de witte chocolade ondertussen au bain marie smelten. Terwijl de witte chocolade staat te smelten doe je de roomkaas in een grote kom en mix je deze glad en romig. Voeg het merg van de vanilleboon toe en voeg vervolgens één voor één alle eieren toe terwijl je tussendoor steeds mixt. Schraap ook af en toe de zijkanten schoon. De witte chocolade is inmiddels gesmolten en mag van het vuur worden gehaald. Voeg de crème fraîche toe en roer tot een glad mengsel. Voeg toe aan het beslag en mix nog een keer door tot een glad mengsel. Haal de springvorm uit de koelkast en giet het beslag erin. Sla een paar keer met de springvorm op het keukenblad om eventuele luchtbellen eruit te slaan. Bak dan de cheesecake in 50 – 55 minuten gaar. De buitenkant moet stevig aanvoelen, de binnenkant daarentegen mag nog helemaal wiebelig zijn. Laat je cheesecake volledig afkoelen. Verwijder de springvorm en laat je cheesecake het liefst één nachtje, maar minimaal 2 uur verder afkoelen en stevig worden in de koelkast. Bestrooi de cheesecake met de bosbessen en wat poedersuiker alvorens je hem aansnijdt en uitserveert.

Eet smakelijk!

Variatietip: vervang de bosbessen ook eens voor frambozen of aardbeien!