Zoeteaardappelfriet

Ik ontdekte de zoete aardappel vier jaar geleden in de Verenigde Staten. Toen woonde ik niet in Washington DC, maar in Virginia, de staat ten zuiden van de hoofdstad. In Charlottesville, waar ik toen studeerde, kwam ik vaker friet van zoete aardappelen tegen dan de "gewone" variant. In eerste instantie sprak me dat idee totaal niet aan, maar nu vind ik "sweet potato fries" (zoals ze in het Engels uiteraard heten) veel en veel en veel lekkerder dan onze gele pommes frites.

Ik eet ze minstens eenmaal per week. Dat doe ik met een absoluut schuldvrij gevoel, want de zoete aardappel is hartstikke gezond. Veel gezonder dat de Hollandse piepers. De zoete variant lijkt dan ook meer op een wortel dan op een normale aardappel, ook qua vitamines en voedingswaarde.

Nog meer goed nieuws: zelf je zoeteaardappelfriet maken is hartstikke makkelijk! Het zou eigenlijk geen recept mogen heten dit. Maar omdat meerdere mensen nu al interesse in de friet getoond hebben: here we go! LEKKER!


Ingrediënten

  • 1 zoete aardappel per persoon
  • zout
  • peper
  • olijf- of (gesmolten) kokosolie
  • een grote kom
  • bakpapier
  • een rooster voor in de oven

Was de zoete aardappels goed onder de stromende kraan en snijd eventuele oneffenheden weg met een mesje. Je hoeft ze niet te schillen, maar dat mag uiteraard wel. Ik houd zelf wel van een korstje op de friet, dus ik doe het nooit. Snijd de aardappels nu tot friet. Ik snijd ze zelf altijd zo dun mogelijk, want daar worden ze knapperiger van. Week de frieten in een kom met koud water en laat ze minstens een halfuur staan. Op deze manier week je een groot deel van het zetmeel uit de zoete aardappels waardoor ze ook weer iets knapperiger worden. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Spoel de frieten vervolgens een paar keer af onder de kraan, droog ze af met een theedoek en doe ze weer terug in de kom. Besprenkel met een paar druppels (niet te veel!) olijf- of kokosolie en bestrooi royaal met peper en zout. Hussel vervolgens de frieten door elkaar met je handen, zodat de olie, het zout en de peper zich goed verspreiden. Leg alle frieten op een met bakpapier bekleed rooster en zet ze 25 tot 30 minuten in de oven, tot ze lekker knapperig zijn. 

Eet smakelijk!