Reisje boeken? Lees mijn tips!

Het is september, de zomervakantie is voorbij. Waarschijnlijk kijk je met weemoed terug naar je foto's van die heerlijke reis naar Toscane/Thailand/Texel en baal je dat je weer standaard je paraplu in je tas moet hebben als je naar buiten gaat. Wist je dat het boeken van een reis vaak het goedkoopste is begin september? Dat komt omdat de meeste mensen net terugkomen van vakantie en daarom nog niet aan hun volgende reisje denken. Ha! Daar moet je gebruik van maken dus. Ik boek regelmatig reizen zoals jullie weten en dat doe ik het liefst zo goedkoop mogelijk. Zo heb ik net een fijne citytrip naar Gothenburg geboekt in Zweden. Zin in! Hier deel ik mijn andere tips met jullie voor als je weer op vakantie wilt. Maak er goed gebruik van zou ik zeggen! 

Zoekmachines voor vliegtickets

Lowcostairlines.nl
Wil je een vriendinnetje opzoeken in Londen? Superleuk! Met KLM vlieg je voor ongeveer €134,- vanaf Schiphol zo naar de Britse hoofdstad. Dat is best wel veel eigenlijk, vind je niet? Al snel vraag je je af of dat niet goedkoper kan, maar hoe vind je uit wat er nog meer vanaf Schiphol vliegt? Of of het misschien goedkoper is om vanaf bijvoorbeeld Rotterdam of Brussel te vliegen? Lowcostairlines is in dat geval een antwoord op al je vragen. De website bestaat uit een kaart van Europa. Je klikt simpelweg op de stad waar je heen wilt en je ziet gelijk welke airlines naar deze stad vliegen, inclusief vanafprijs en alternatieve luchthavens. Zo vliegt easyJet een stuk goedkoper naar Londen vanaf Amsterdam (vanaf €54,-), of is bijvoorbeeld Germanwings vanuit Düsseldorf (vanaf €66,-), of zelfs FlyBE vanuit Groningen (vanaf €70,-) ook een goed alternatief. Handig hè?
www.lowcostairlines.nl

Google Flights
Een handig en grappig hulpmiddel voor het boeken van je reis is ook de website van Google Flights. In tegenstelling tot bij Lowcostairlines.nl kun je bij Google Flights bijvoorbeeld zoeken op datum. Wil je bijvoorbeeld weg tussen laten we zeggen 4 december en 11 december? Dan kun je zo op een wereldkaart zien hoe hoog de prijzen (wereldwijd!) zijn als je vertrekt op 4 december en terugkomt op 11 december. Zo vlieg je vanaf Amsterdam voor €99,- naar Madrid (met Iberia), voor €502,- naar Sao Paulo (wederom met Iberia, oprecht een topdeal) en voor €119,- naar Stockholm (met Norwegian). Als ik op de prijs klik, kan ik bijvoorbeeld ook gelijk zien dat dezelfde vlucht naar Stockholm slechts €92,- is als ik de reisdata iets verschuif (van 2 tot 9 december). Superhandig! Ben je een echte waaghals? Dan kun je ook je reisdata invullen (we gebruiken wederom 4 t/m 11 december), als vertrekhaven Amsterdam kiezen en dan klikken op de spannende knop  "Ik doe een gok". Google Flights kiest dan een leuke bestemming voor je uit, vergezeld van de goedkoopste prijs. Wat daar vooral leuk aan is, is dat er soms bestemmingen uitkomen waar je niet gelijk zo aan denkt. Zo koos Google Flights zelf voor Birmingham (€108,- met FlyBE) en Manchester (€84,- met easyJet). Verslavend deze site!
flights.google.com

Kayak
Van Kayak of het soortgelijke Skyscanner heb je vast al weleens gehoord. Je voert je vertrekhaven, je bestemming en de data in en Kayak gaat op zoek naar de beste deal (wat betreft airline, vliegtijden en boekingswebsite). Mijn ultieme Kayaktip: check verschillende individuele Kayaksites! Wat bedoel ik daarmee? Prijzen kunnen echt enorm verschillen tussen kayak.nl, kayak.de en kayak.fr bijvoorbeeld. Zo is een ticket van Amsterdam naar San Francisco van 5 t/m 19 januari 2016 via kayak.nl €586,- (netjes!, met British Airways en één tussenstop in Londen), terwijl kayak.de €678,- (met Lufthansa en één tussenstop in Washington, DC) aangeeft. Dat is een behoorlijk verschil! Maar het kan ook net zo goed andersom zijn. Je kunt via Kayak ook hotels en huurauto's boeken. Via de Duitse Kayak is een auto uit de economyklasse in deze reisperiode €22,- per dag, terwijl de Nederlandse Kayak dezelfde auto aanbiedt voor €25,- per dag. Dat kan zo tientallen euro's schelen dus! Kayak kent verschillende sites: naast .nl, .de en .fr bestaan .com en .co.uk ook, net als .it en .es. Probeer gewoon maar eens een beetje. En neem van mij aan, dat puzzelen en speuren geeft echt gigantisch veel genoegdoening, in the end!
www.kayak.nl

De beste vlieg- en vakantiedeals op een rij

Bilbao

Paperflies
Je kunt natuurlijk ook gewoon heerlijk kijken wat voor vlieg- en vakantiedeals er op dit moment te boeken zijn. Paperflies is de allereerste website die ik leerde kennen op dit gebied. De site begon ooit met een wekelijkse mail waarin ze de mooiste ticketaanbiedingen stuurden vanaf Amsterdam, Brussel en Düsseldorf (en die prijzen waren soms echt debiel laag!), maar nu werkt Paperflies ook als een soort Kayak. Je kunt je vertrekhaven, bestemming en data invullen en dan gaat de website op zoek naar een goede deal. Kayak werkt wat dat betreft wel iets minder stroef en met wat meer flexibiliteit (omdat je zoals je net kon lezen vanaf verschillende domeinen kunt boeken). Paperflies is echter nog steeds ijzersterk als het gaat om de beste deals per vertrekstad. De aanbiedingen zijn altijd maar beperkt geldig en altijd scherp geprijsd. Zo kun je nog drie dagen lang Amsterdam-Johannesburg boeken voor €461,-, of besluiten voor een avontuur in Mexico City voor slechts €414,- (nog vijf dagen boekbaar). Vanaf Brussel vlieg je voor €397,- (WAT?) naar New York, of voor €71,- naar Bilbao. Ligt Düsseldorf dichterbij? Wat dacht je van een retourtje Sint Petersburg voor €159,-? Paperflies geeft je ook gelijk wat tips ter plekke en een paar suggesties voor hotels, appartementen en bed & breakfasts. Fijn!
www.paperflies.com

We Fly Cheap
Bij We Fly Cheap zijn mensen de godganse dag naar de allerbeste vakantiedeals op zoek. Dit geldt niet alleen voor vliegtickets, maar ook voor complete (zon)vakanties en citytrips. Ze lokken je met heerlijk felgekleurde foto's van azuurblauwe zeeën naar hun deals toe en dat werkt. Voor ieder is er wat wils. Zo vond We Fly Cheap afgelopen week een fantastische stedentrip naar Riga. Een aanrader kan ik je persoonlijk vertellen. De hele deal is inclusief vliegtickets en goed ***-hotel voor maar €77,- per persoon! Klik je op deze deal, dan zie je gelijk de voorwaarden en (extra) opties. Zo hebben zij de data al voor je uitgekozen waarop deze deal geldig is, dan hoef je daar zelf niet achteraan (zoals meestal het geval is). Ook staat duidelijk aangegeven tot wanneer de deal geldig is, waar je hem moet boeken en hoe het bijbehorende hotel scoort op recensiewebsites. Heel handig! We Fly Cheap neemt je dus echt het werk uit handen. Andere fantastische deals op deze website at this very moment? Drie dagen Venetië (inclusief vlucht, centraal gelegen hotel en ontbijt) voor €83,- per persoon of een complete 10-daagse vakantie naar Phuket met vluchten en een ****-resort voor €708,- per persoon. Heb jij ooit zo goedkoop en tegelijkertijd zo luxe naar Thailand gekund?
www.weflycheap.nl

Bali

Bali

VakantiePiraten.nl
Het idee achter VakantiePiraten.nl verschilt niet heel erg van dat van We Fly Cheap. Het grote voordeel van VakantiePiraten? Hun Facebookpagina is niet zo schreeuwerig als die van hun concurrent. We Fly Cheap houdt je echt dag en nacht op de hoogte van hun aanbiedingen, VakantiePiraten post slechts een aantal keer per week een gelijk steengoede deal. Bovendien kun je op hun website in iets meer categorieën zoeken. Naast de beste all-invakanties en vliegtickets geeft VakantiePiraten ook de beste tips voor goedkope hoteldeals in Nederland en België. Daarnaast doen ze ook aan cruises (mij niet gezien, maar ok) en de beste trein- en busdeals. Zo speurden ze een heerlijke Thalysdeal voor slechts €29,- op. VakantiePiraten is eigenlijk Duits (Urlaubpiraten.de, jawohl) en op de Nederlandse site geven ze ook de beste deals vanuit de website van onze oosterburen weer. Tot slot speurt VakantiePiraten ook vouchers op voor een voordeligere vakantie. Wat dacht je van €10,- korting bij Airbnb om maar wat te noemen? Joepie! Huidige deals die mij wel goed klinken? Een midweek Ameland (in een ****-hotel met ontbijt) voor €59,- per persoon. 10 dagen Bali (all-inclusive) voor €740,- p.p. of... ja dit is echt waar: 29 dagen (BIJNA EEN MAAND!) naar Marmaris inclusief vluchten, transfers en een ***-appartement voor €182,75 per persoon! Hoe dan? Dat is nog eens goedkoop overwinteren.
www.vakantiepiraten.nl

En dan tot slot...

Zo zie je maar, vaak is het gewoon goed zoeken. Waar je ook naartoe wilt, wat je eisen ook zijn. Of je nu per se vanaf Amsterdam wil vertrekken, alleen die ene week in oktober kan, of graag eens naar Athene zou willen. Of misschien maakt het je allemaal niet uit en dan zijn er dus ook genoeg websites die je heel goed kunnen helpen een mooie, fijne en voordelige keuze te maken. 

Mijn laatste tips:

  • WizzAir: goedkope vliegtickets vanaf kleinere luchthavens zoals Eindhoven naar vooral Oost-Europese bestemmingen. Prijzen à la Ryanair. Service 1000x beter
  • Airbnb: ken je ondertussen vast al, maar er zijn genoeg mensen die het nog niet geprobeerd hebben. Mocht je de standaard hotels beu zijn, boek dan eens een kamer of appartement bij een local. Kijk vooral ook naar eerdere recensies!
  • Srprs.me: ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar steeds meer van mijn vrienden boeken een vakantie waarbij je pas vlak van te voren weet waar je heengaat. Niets voor mij (ik heb wat gezocht naar ervaringen en de meeste bestemmingen die ik tegenkwam heb ik -VERWEND- al gezien), maar als het jou niet uitmaakt of je nu naar Warschau (leuk!) of Bologna (leuk!) gaat, dan is dit natuurlijk best een gave optie. Niet alleen voor stedentrips, maar ook voor verre vakanties.
  • Activity International: mocht je vrijwilligerswerk willen doen of au-pair willen worden, ik heb hele goede ervaringen met Activity International! Ik studeerde via deze organisatie Frans in Parijs. Oh la la. Helaas hebben ze de talenreizen afgeschaft, maar er zijn nog fantastische alternatieven!