Everyday Super Food

Chiazaad en gojibessen

De trendy superfoods zijn gelukkig alweer een beetje op hun retour. Ik zie al bijna geen recepten met gebroken lijnzaad of bijenpollen meer en dat doet me goed. Ondertussen zijn de superfoods wel ieders huishouden ingeslopen en ze zijn zeker overal verkrijgbaar. Laatst kocht ik bij de Xenos nog een bakje rauwe cacaonibs: ik eet ze graag in de yoghurt voor een licht hintje van chocola. Superfoods zijn absoluut een hype, maar waar het chiazaad wél voor heeft gezorgd, is dat de consument en daarmee ook de grote supermarktketens aan het denken zijn gezet over gezond eten in het algemeen. En dat is fijn! Albert Heijn heeft tegenwoordig een heerlijke afdeling met fijne producten die niet in je keuken mogen ontbreken: kokosolie, rauwe honing en kwalitatieve maple syrup bijvoorbeeld. Yes! 

Superfoods 2.0

Superfoods zijn daarom ondertussen echt niet meer alleen die gojibessen en bijenpollen. Superfood betekent tegenwoordig eten dat met een minimale inname al voor grootse resultaten zorgt. Een klein handje amandelen geeft je gelijk een gezonde energieboost bijvoorbeeld en is natuurlijk veel beter dan een Twix. Groentes uit de diepvries bevatten vaak veel meer vitamines en mineralen dan de producten uit het koelvak of de versbakken bij de supermarkt. Zelfs Albert Heijn heeft toegegeven dat je het beste hun verse groente op de dag van aankoop kunt consumeren voor een optimale vitamineopname. Bewuster kiezen en eten dus, dat is waar het om draait als je een gezonder leven wilt leiden. 

Jamie to the rescue!

Heel erg handig dat Jamie Oliver om de hoek komt kijken, want deze Britse chefkok heeft zeker in zijn eigen thuisland veel invloed op de keuken van de doodnormale Engelsman. Jamie is toegankelijk, gepassioneerd en kan bovenal fantastisch koken. Zijn nieuwe boek Everyday Super Food komt dan ook als geroepen. Allereerst werd het gewoon tijd dat Jamie zijn kookstijl iets meer de gezonde richting op zou duwen, want zijn eerdere kookboeken (ik heb ze bijna allemaal) staan vaak vol met heftige gerechten vol spek, volle room en snelle koolhydraten. Daar is niks mis mee op z'n tijd, maar de dagen van ontbijten met eieren en spek, lunchen met een clubsandwich en dineren met een flink bord pasta zijn toch echt niet meer van deze tijd. 

In Everyday Super Food komt Jamie met fantastische lichte en toch goed vullende recepten voor ontbijt, lunch, avondeten en tussendoor. Ieder ontbijtrecept bevat minder dan 400 calorieën en de lunches en diners zijn allemaal onder de 600 calorieën. Een gemakkelijk sommetje (400+600+600) laat ons zien dat als je eet volgens dit nieuwe boek, je 1600 calorieën binnenkrijgt vol met voedingsstoffen die je iedere dag nodig hebt. Zo heb je dan nog een paar honderd calorieën over voor snacks en tussendoortjes! Daar heeft Jamie in dit boek dus ook aan gedacht, mocht je iets anders willen dan een bakje chips of een appel.

Jamies nieuwe boek is géén dieetboek, maar gewoon een handleiding om beter en gezonder te eten dan je wellicht nu doet. Het is echt geschreven voor mensen die naast Jamie Oliver waarschijnlijk alleen Gordon Ramsay als andere chef kunnen opnoemen en zich nog niet eerder verdiept hebben in clean eating of gezonder eten in het algemeen. Naast de recepten heeft Jamie achterin namelijk een tiental pagina's met informatie over verhoudingen in een alledaags voedselpalet en de pluspunten van bepaalde voedingsgroepen als zuivel en noten. De ingrediënten die hij verwerkt in zijn recepten zijn heel toegankelijk en gewoon bij de supermarkt te koop. Hier en daar gebruikt hij een chiazaadje, maar over het algemeen zijn alle voedingswaren oude bekenden. Je hoeft ook niet bang te zijn alleen maar konijnenvoer tegen te komen: ook nu gebruikt Jamie gewoon lekker bacon en andere producten die je niet zou verwachten in een groene leefstijl. 

Is het boek de aanschaf waard? Ja! Dat denk ik wel. Qua recepten is dit absoluut mijn favoriete Jamieboek, al heeft hij er wel erg veel vis (met huid, brrr) in opgenomen, not really my favorite ingredient. De recepten zijn geen rocket science, maar zien er over het algemeen wel heel erg smakelijk uit. Het boek zorgt In ieder geval voor een hoop inspiratie om een gezonde levensstijl te stimuleren. Bovendien is de vormgeving wat betreft kleur en fotografie waanzinnig. De gebruikte kleuren (veel turquoise!) zijn fris en stimulerend en de foto's zijn gewoonweg yum. Jamie heeft zelf alle plaatjes geschoten en dat vind ik supercool. Er zijn namelijk genoeg topfotografen die hij in had kunnen huren om het werk voor hem te doen. Dit alles laat wel duidelijk zien dat dit kookboek een heel persoonlijk werk is geworden, zonder fratsen en poespas, maar puur en to the point. 

Kopen dus! Bol.com heeft een fantastische deal! Zijn Engelse kookboek (wel gewoon met ons metrische systeem) is daar nu slechts €19,99 (in plaats van €31,99!). Waanzinnig!

Om je alvast in de stemming te brengen, hier drie recepten uit zijn boek (zie foto's hierboven):