10 Christmas Essentials

It's the most wonderful time of the year. Maar echt! Kerst is mijn favoriete tijd van het jaar. Ik ben dol op de sfeer, de muziek, het eten, maar bovenal natuurlijk op het samenzijn met de mensen van wie ik het meeste houd: mijn familie. 

Toch hoor ik een hoop mensen om me heen die Kerstmis maar gedoe vinden. Uren in de trein, overeten, opgelegde gezelligheid en verplichte bezoekjes naar opa, oma en tante Leen. Zo zonde! Daarom hier mijn eigen Christmas Essentials. Dingen die kerst verrukkelijk maken, in welke vorm van dan ook. Er zit vast iets voor jou tussen.

1. Uitzonderlijk eten

Ja, Kerstmis draait tegenwoordig vaak (alleen nog) om eten. Ook bij ons thuis is het belangrijk. Wanneer sloof je je nu écht, maar dan ook écht uit in de keuken? Kerst is een mooi moment om dat te doen. Bij ons thuis is Kerst letterlijk een heilig feest en dat moet gevierd worden. We trekken dus alles uit de kast. Benieuwd wat wij koken dit jaar? Hiernaast vind je ons overheerlijke kerstmenu! Wij eten traditioneel op een van de feestdagen rundertong. De tong van een koe is zo ontzettend zacht en smaakvol, maar ik snap dat het je misschien een beetje eng in de oren klinkt. Probeer het eens zou ik zeggen ;) Of scroll gelijk door naar tip nummer 6, waar ik de salade bij ons hoofdgerecht deel.

2. Ticket to Ride

Wij zijn verslaafd! Ticket to Ride is een bordspel waarbij je spoorlijnen aan moet leggen tussen bestemmingen. Het lijkt op Kolonisten van Catan, maar het is veel spannender, omdat je het hele spel eigenlijk niet in de gaten hebt of je goed bezig bent of niet. Pas aan het einde speelt iedereen open kaart en kun je pas zien hoe je ervoor staat. Ticket to Ride is nog eens extra fantastisch voor de feestdagen, omdat onderlinge rivaliteit tussen je broer en het vriendje van je zus praktisch niet kunnen bestaan. Je hebt tijdens het spel geen idee waar de anderen mee bezig zijn, dus niemand is bezig met elkaar saboteren. Vergeet dus de frustraties van Risk ("ik maak je kapot!"), de irritaties bij Triviant ("Nelson Mandela? Nee, zegt me niets.") en de hebberigheid bij Monopoly ("Ha, kassa! De Kalverstraat!"). Ticket to Ride bestaat uit vele varianten en ze zijn allemaal leuk. Mijn favorieten zijn Europa en Zwitserland (met India op de andere kant van het spelbord). 

3. Ballerina's en kersttruien

Wat gepaste kerstkleding is, dat weet je alleen zelf. Wij kleden ons altijd mooi aan, maar niet met teveel poespas. Laat die hakken dus vooral in de kast staan en trek je mooiste ballerina's aan. Voor mij zijn dat deze Valentino's. Ze zijn van kant gemaakt, dus ik kan ze praktisch nooit aan. Is Kerst bij jullie minder stijf en juist met een knipoog? Doe jezelf een lol en koop een onwijs gave kersttrui. Het mag weer, dus maak er gebruik van. Je kunt ook je boyfriend omtoveren tot Marc Darcy dankzij deze trui van de Bijenkorf.

4. Jingle Bells

Ja, daar ben ik weer hoor. Kerstmuziek hóórt er gewoon bij, daar kun je niet omheen. Je kookt het kerstdiner echt een stuk makkelijker swingend op "Rocking Around the Christmas Tree" en opa wordt ook blijer van "Jingle Bell Rock", wedden? Muziek zorgt voor hilarische situaties, bij ons thuis wel. Mijn vader gaat dan dansen en dat is ontzettend grappig en behoorlijk angstaanjagend tegelijkertijd. Only at Christmas Time! Hier is mijn Spotify Playlist! Maak er gebruik van! Ik zing al dagen "Rudolph the Red Nosed Reindeer" voor mijn neefje: vindt hij fantastisch!

5. De nachtmis

Wat? Een redelijk onverwachte tip, dunkt me. Maar echt, een nachtmis op kerstavond brengt je in hogere sferen. Ik ben gewend trouw mee te gaan naar de kerk ieder jaar, maar soms gaan er ook mensen met ons mee die de kerk totaal niet gewend zijn en zij vinden het veelal verrassend. Van Kerstmis wordt altijd een feestje gemaakt. Het Kerstverhaal is inspirerend en zorgt voor een goede start voor de andere twee dagen die nog volgen. De mis duurt ook echt niet te lang, want vaak er zijn er meerdere op één avond gepland. Leuke instapmissen zijn de familievieringen rond een uurtje of zeven, waarbij vaak kinderen en een (levende) kerststal betrokken worden. Best wel tof voor een keer! 

6. Lichte maaltijden tussendoor

Je eet je vaak propvol met Kerst. Moet je eigenlijk niet doen, dat is niet zo goed voor je. Maar goed, dat weet je best. Wat in ieder geval echt geen overbodige luxe is, is het nuttigen van lichte, doch smaakvolle gerechten tussen de feestdagen door. Wij eten deze wit- en roodlofsalade als bijgerecht bij de rundertong, maar hij is ook verrukkelijk en feestelijk tijdens het diner of als lunch the day after. En wat ziet hij er mooi uit he? 

7. Love Actually

We hebben hem allemaal al gezien, maar deze film met o.a. Hugh Grant, Keira Knightley en Emma Thompson blijft fantastisch. Love Actually is geloof ik de enige poging om allemaal A-acteurs bij elkaar te proppen die erg goed gelukt is. Nu mag onze Hollandse Sinterklaasvariant Alles is Liefde er ook wel wezen, maar niets tipt aan een heupwiegende Hugh Grant, een kreeft in het kerstspel of aan "Shit. Now I've said Shit. Twice!" Wil je het écht goed en kneuterig doen? Huur de film van bij de videotheek, dan maak je er nog meer een dingetje van. En je helpt de plaatselijke ondernemer ook weer.

8. DIY: mandarijntjes met kruidnagel

Ik zat bijna dertien jaar op pianoles. Ieder jaar hadden we ook een kerstuitvoering en dat vond ik altijd superspannend. Voorafgaand aan het kleine concertje kwamen alle leerlingen van mijn pianojuf bij elkaar om mandarijnen te versieren met kruidnagels die we dan mee naar huis mochten nemen na afloop. Het versieren werkte onwijs ontspannend en het resultaat rook altijd ontzettend lekker. De combinatie van mandarijnen (of sinaasappels, citroenen en limoenen) met kleine kruidnageltjes erin gestoken geeft echt de perfecte wintergeur! En het is ook echt supermakkelijk om te doen.

9. Kerstkaarten

Was het een tijdje uit om kaarten te sturen (mails zijn tenslotte gratis), nu kun je je vast niets leukers voorstellen. Ik niet althans. Ik heb dit jaar vrolijk kerstkaarten gestuurd naar familie en vrienden en hun reacties waren allemaal warm en liefdevol: daar wordt mijn (kerst)humeur natuurlijk ook beter van. Wil je niet teveel geld uitgeven? Kerstkaarten bij de HEMA zijn altijd hartstikke leuk en totaal niet duur.

10. Uitslapen

Ja kijk, mocht het je toch allemaal niets doen, jeukt die rendierentrui echt verschrikkelijk, lust je geen exquise wildgerechten en heb je al drie keer dat gezelschapsspel verloren, dan heb je altijd nog die heerlijke, ultieme oplossing voor al je problemen: trek een goede pyjama aan, kruip onder je dekens en slaap tot het morgen wordt. Zonder wekker, zonder gedoe. En dan lekker in je pyjama ontbijten met goed brood, fijn beleg en een grote kop koffie. Ook dat kan een vrolijk kerstfeest zijn.


Hopelijk kun je je vinden in mijn Christmas Essentials. Ik kan in ieder geval niet wachten tot het morgen is! We beginnen morgenavond met de nachtmis, eten daarna traditioneel een nachtelijk "kerstontbijt" (met beschuit met blauwe muisjes ;)), slapen de volgende ochtend een beetje uit en gaan dan aan de gang voor het kerstdiner. Tweede Kerstdag spelen we na het kerstontbijt de hele dag spelletjes in onze pyjama's en buiken we uit, terwijl we stiekem de laatste kerstkransjes wegsnoepen. Ik heb er zin in. Jullie hopelijk ook.

Hoe dan ook! Namens Corn to be Wild wens ik jullie allemaal een heerlijke Kerst toe! Ik spreek jullie daarna! Liefs!