Veg!

Van carnivoor naar flexitariër

Afgelopen jaar besloot ik minstens twee dagen in de week geen vlees te eten. Lekker makkelijke keuze, want zoals jullie weten leefde ik praktisch op shakes. In feite heb ik die twee dagen in de week dus al voor een paar jaar opgespaard ;-) Zonder dollen: het is veel beter voor mens, dier en milieu als we allemaal iets minder vlees zouden nuttigen. Ik ga hier nu niet op de details in waarom dit dan zo is, maar een beetje googelen helpt de mens een eind op weg. 

Eigenlijk ben ik een keiharde vleeseter. Ik kan nu wel heel schijnheilig doen alsof dit niet zo is, maar dan zou ik liegen. Die keren dat ik in een restaurant koos voor het vegetarische alternatief op de menukaart (of de visvariant, zelfde verhaal), kan ik denk ik op één hand tellen. Ik word gelukkig van de gedachte aan biefstuk, lamsgehakt en ossenhaas. En daarom moet ik best wat moeite doen om vegetarisch te eten. Bij mij gaat dat niet automatisch.

Bami en Ottolenghi 

"Vegetarisch eten is heel makkelijk!" hoor ik vooral mijn vegavrienden altijd zeggen. Aan m'n neus. Ok, makkelijk misschien, maar ik vind de voorgeschotelde opties vaak echt niet fantastisch. Ik eet zo min mogelijk pasta (met pijn in m'n hart, maar oh those carbs do kill me HE-fucking-LAAS), dus schrap die maar van de optielijst. Hetzelfde geldt dan voor rijst, mie en bami en gelukkig maar, want ik vind cashewnoten of pinda's vaak echt geen prijswinnende vleesvervangers. Geef die nootjes maar bij de borrel. Of gooi ze inderdaad maar bij de kipfilet in de wok, maar ga me niet voor de gek houden met opmerkingen als "ik mis vlees dan eeecht niet!"

Dan is daar Ottolenghi. Ik hoef en ga niet uitleggen wie deze groentekokende halfgod is. Toegegeven: Ot is voortreffelijk in alles wat hij doet en ik zou zonder blikken of blozen met hem trouwen en voor de rest van mijn leven elke dag zijn aubergines met karnemelk en granaatappel eten. Zijn recepten zijn super, verrassend en vooral een uitdaging voor de werkende man/vrouw die nog even snel boodschappen wil doen voor het prakje van vanavond. Dan gaat Ottolenghi er dus niet in. Ik heb namelijk net als 95% van de kokende mensheid niet standaard okra, dakos of gekonfijte citroen in huis. Ik wil het best kopen en verwerken, maar liever op de rustige zondag en niet op dolle donderdag.

Veg!

Mijn vriendinnetje Carlijn liet me kennismaken met het licht. Car en haar vriend koken regelmatig uit Veg! Van Channel 4's River Cottage-presentator Hugh Fearnly-Whittingstall (zie foto). Wát is dit een fijn boek zeg. De recepten zijn stuk voor stuk makkelijk te maken, de foto's zijn prachtig en het resultaat is vers, puur en waanzinnig lekker. In Veg! staan combinaties waar ik niet snel aan zou denken en boodschappenlijstjes met vele producten die je al in huis hebt. Doei okra! 

Ik vergeet te zeggen dat in Veg! groenten een hoofdrol spelen. 95% van de recepten zijn vegetarisch en om je vingers bij af te likken. Ik was dan ook door het dolle heen toen ik dit boek op onze verlate Sinterklaasparty afgelopen weekend mocht uitpakken. Yes! Nu hoef ik niet te wachten tot Carlijn er ooit klaar voor is het boek uit te lenen (nooit dus ;-)). Veg! is by far mijn favoriete kookboek voor vegetarische gerechten. Ik kan niet wachten jullie er kennis mee te laten maken in de vorm van een lekker recept op het receptenblog!

Kun je niet wachten? Hier alvast eentje om uit te proberen: aubergine parmigiana (klik op de foto voor een vergroting)! Yes!


Koop via Google Shopping: Hugh Fearnly-Whittingstall - Veg!