Vergelijk jezelf niet met anderen

Eén van de grootste fouten die ik voor een belachelijk lange tijd maakte, was het vergelijken van mijn gewoontes met die van anderen om me heen. Het duurde echt een tijdje voordat ik me besefte dat het totaal geen zin heeft om alles wat ik doe te vergelijken met de zaken van een ander. Ik ben die ander tenslotte niet. En jij ook niet.

Tijdens gesprekken met vrienden kom ik er vaak achter dat veel van ons deze fout maken. Bij mij is het zo dat ik weleens iemand voor bijvoorbeeld de tweede keer zag opscheppen tijdens het avondeten en daarom ook dacht van "nou eh, als Pietje het mag, dan mag ik het ook wel". Echt absurd. Pietje heeft namelijk hele andere behoeften dan dat ik heb en het feit dat Pietje besluit nog een bord eten te nemen, betekent niet dat ik dat ook automatisch kan/mag/moet doen. De situatie wordt nog belachelijker als je bedenkt dat deze Pietje een man was (die heeft dus meer calorieën nodig op een dag) en vaak een flinke bodem legde om daarna te kunnen gaan sporten (terwijl mijn avonden veelal thuis op de bank plaatsvonden). 

Een vriendinnetje van mij is superslank en vreet echt de hele universiteitskantine bij elkaar. Deze eetactiviteiten gaan altijd samen met uitspraken als "oh mijn god ik eet echt ALLES" en "ik snap niet dat ik nog geen 100 kilo weeg". Mijn vriendin is een van die zeldzame gevallen met een gigantisch snelle stofwisseling (of een zeer weldoorvoede lintworm, who knows). Toch vond ik het dan minder gênant om ook iets extra's te eten. Vergeleken met haar tosti/gevulde koek/Bueno/chocolademuffin/cappuccino was mijn zakje M&M's dat ik na lang wikken en wegen bij mijn Americano nam een prima keuze. Maar, weet ik ondertussen, eigenlijk voor mij gewoon écht niet verstandig. Natuurlijk had ik zin in M&M's, maar met mijn problematische metabolisme moet ik niet altijd luisteren naar waar ik zin in heb. Het was altijd te verleidelijk om te kijken naar wat mijn vriendinnetje at en daardoor mijn welbewuste verstand te negeren.

Dit geldt natuurlijk voor alle vergelijkingen onderling. Behaalde cijfers, kledingmaat, talenten. Hou eens op joh, vergelijk jezelf met jezelf en alleen maar met jezelf, dan leer je zoveel meer dan door naar anderen te kijken om te zien wat er bij jou allemaal (mis)gaat.

Het is echt waar, maar toen ik stopte met het kijken naar anderen en meer op mezelf richtte qua eetgewoontes, at ik echt zoveel minder! Het is niet dat ik teveel at per se, maar ik moest er eigenlijk wel een beetje op letten. En dat doe ik nu, door puur en alleen naar mijzelf te kijken.

Trouwens: sla deze quote van Teddy Roosevelt (voormalig president van de USA) op. Ze zijn er in allerlei leuke vormen en maten. Kijk maar:


Coks - Corn to be WildComment