De zeven sacramenten van gewichtsverlies

Gewicht verliezen en het resultaat behouden is een proces wat niemand ooit een hobby gaat noemen. Afvallen vergt veel wilskracht en doorzettingsvermogen. Hierbij mijn vuistregels om het vol te houden.

1. Wie niet klaar is om ervoor te gáán, kan beter niet beginnen.

willpower-vs-change-image.jpg

Bij twijfel, niet doen. Begrijp me niet verkeerd, ik wil absoluut niemand ontmoedigen. Uit ervaring weet ik dat je beter niet kunt beginnen met een dieet, wanneer je er niet voor de volle 100% achterstaat. Halfbakken, snel opgegeven pogingen werken extreem demotiverend. Wanneer je er écht klaar voor bent, plan dan de start van je dieet goed in. Stel het niet eindeloos uit, maar begin vooral ook niet met afvallen vlak voor Sinterklaas, Kerst, of je verjaardag. Daarmee maak je het jezelf alleen maar lastig. Kies een datum waarop je gaat beginnen en houd die twee weken daarna vrij van sociale verplichtingen. Je moet jezelf de tijd geven om aan je nieuwe leef- en eetpatroon te wennen, zonder dat verleidingen je in de weg staan.

2. Afvallen is niet leuk.

Toen ik mijzelf afvroeg waarom afvallen in eerste instantie niet lukte, kwam ik tot deze conclusie: afvallen is niet leuk. Het klinkt zo dom en logisch als wat, maar pas toen ik me dit realiseerde kon ik weer de kracht vinden om verder te gaan. Het leven is absoluut een feestje, maar afvallen is in essentie geen pretje. Het resultaat mag er wezen, maar de weg er naartoe is afzien. En afzien vindt niemand dan weer leuk. Dus ja, schenk dan toch maar een wijntje in en geef ook die bitterballen maar door.
Daar gaat het fout natuurlijk. Leg je er bij neer dat de komende weken of maanden zwaar zijn en dat je nog een lange weg te gaan hebt. Dat is echt niet erg, want jij kan wel tegen een stootje toch? Kop op! Je weet waar je dit voor doet: houd je doel voor ogen. Wie heeft gezegd dat het makkelijk zou gaan worden? Geef diegene een dreun en go for it! Als ik het kan.. Echt. Dan kan jij het ook.

3. Zit alles tegen? Morgen is er weer een dag.

Je kent het wel. Je bent zo lekker bezig! Je bent al een paar kilo kwijt en krijgt een complimentje hier en daar. Alles lijkt goed te gaan! Maar dan: dat weekendje weg met vrienden of de ziekte van een familielid. Leuke én vervelende gebeurtenissen kunnen je volledig in de war maken. Je hebt comfort food nodig. Het is verleidelijker dan ooit om naar de koelkast te rennen en die taart op te eten. Misschien heb je dat al wel gedaan.
Ooit gaf iemand bij de tip in mijn hoofd een koperen weegschaal bij te houden. Voor iedere dag dat jij je goed aan het dieet houdt, mag je een dubbeltje aan de linkerkant leggen. Gaat het een dag mis? Dan leg je een dubbeltje aan de rechterkant. Doe dit elke dag. Mocht het nu na drie maanden eens een week flink misgaan, kijk dan naar je weegschaal. Aan de linkerkant liggen nu ongeveer negentig dubbeltjes, aan de rechterkant zeven. Als het ooit eens flink tegenzit, denk dan niet dat het te laat is, of tevergeefs is geweest. Kijk goed naar die ene weegschaal in je hoofd. Als de linkerkant van de weegschaal naar beneden bungelt, ben je nog steeds goed op weg. Hupsakee, we gaan er weer voor! Morgen is er weer een nieuwe dag.

4. Opgeven? Nee!

Er zijn duizend redenen waarom je misschien wel wil opgeven. Logisch, afvallen is namelijk zwaar en moeilijk vol te houden. Toch moet je je realiseren wat je weggooit als je nu stopt. Bovendien, waarom zou je nu opgeven? Omdat het even een beetje tegenzit? Op zo'n moment werkt het voor mij echt te bedenken hoeveel mensen het niet veel zwaarder hebben dan ik op het moment. Mensen die moeten revalideren, mensen die überhaupt niet kunnen eten door armoede, wat dan ook. Waar zeur je eigenlijk om. Wil je nou écht graag dat zakje chips hebben? Is dat het echt? Vaak is het een teken van vermoeidheid of stress. Ga lekker even een middagdutje doen, drink een paar glazen water en pak de draad weer op. Bedenk goed waarom je in eerste instantie ook alweer wilde afvallen. Houd dit in je achterhoofd en schrijf het desnoods op een papiertje dat je op de koelkast plakt.

5. Beloon jezelf niet met een snack

Het is heel verleidelijk om jezelf aan het eind van een vermoeiende dag werk te belonen met bonbons, een paar koekjes of dat kaasplankje. Je hebt het immers verdiend. Gek genoeg hebben veel mensen ook deze gedachten bij het afvallen: als ik vijf kilo kwijt ben, mag ik weer eens een zakje chips. Op zich geen kwade gedachtes, maar toch kun je dit beter niet doen. Voor je het weet wordt dit zakje chips een tweede of derde zakje en er bestaat een kans dat je jezelf verliest in een soort eetaanval. Als je jezelf graag wil belonen omdat je een (tussen)doel bereikt hebt, koop dan eens een mooie bos bloemen voor in huis, of trakteer jezelf op een goed boek. Cadeautjes zijn er om iemand te verblijden, eten is er om je lichaam te voeden.

6. Verander je eetpatroon. Permanent.

Afvallen en op gewicht blijven is helaas niet alleen een kwestie van goed je dieet volgen. Gewicht verliezen is lastig, maar het moeilijkste is om die kilo's permanent vaarwel te zeggen wanneer je op je droomgewicht bent. We kennen allemaal het welbekende jojo-effect. Elke keer beloven we onszelf dat wij daar geen slachtoffer van worden. Tevergeefs. Het is daarom belangrijk dat jij je realiseert dat op het moment dat je een dieet start, je tevens start met je nieuwe leven, inclusief een nieuw eetpatroon. Het heeft geen zin om weken of maanden mager broodbeleg te eten, om vervolgens terug te vallen op de eiersalade en vette worst op de boterham. Dat is zonde van al die maanden gedisciplineerd bezig zijn. Het is belangrijk het dieet te kiezen dat het beste bij je past, welk dieet dit dan ook is. Belangrijker is nog, dat jij je kan vinden in de leefregels van deze afvalwijze. Wil je echt voor de rest van je leven kiezen voor die eierkoek als tussendoortje, pasta uit je menu schrappen of brood vaarwel zeggen? Nee? Dan is de kans groot dat je even verder moet zoeken daar een afvalmethode die bij je past.

7. Vermijd snackvoorraden in huis

Vaak is het in de avonden het lastigst: je krijgt zin in iets lekkers en voor je het weet strompel je naar de koelkast. We weten allemaal dat we dat niet moeten doen, dus beter zorg je dat er niks in huis is. Leg hooguit een pak yoghurt, een zak wortelen en een paar appels in je koelkast, voor het geval je echt heftige snacktrek krijgt. Geen zin in yoghurt? Dan heb je geen échte behoefte aan voedsel. Weet je dat ook weer. Het is even vervelend, maar meestal gaat de lekkere trek gewoon vanzelf weg. Drink anders een paar glazen water, zodat je een tijdelijk, vol gevoel krijgt.
Daarnaast is het belangrijk dat je eten moet leren zien als hetgeen waar het voor bedoeld is: als brandstof voor je lichaam. Je moet eten omdat je dat nodig hebt. En hoe fantastisch het ook zou zijn: cake, borrelnootjes en ijs heb je eigenlijk nooit nodig. Zorg dus ook dat je dit niet in huis hebt. Natuurlijk mag je af en toe zondigen. Zorg er alleen voor dat je niet doorslaat. Kies alleen het eten dat je het allerlekkerst vindt, neem daar een beetje van en beheers je voor de rest. Als je dit kunt, dan heb je goud in handen. Meer weten hierover? Kijk dan op de website van Mieke Kosters. Zij viel af door haar eten zorgvuldig te selecteren. Zo blijft afvallen toch nog een beetje leuk.