's Ochtends in beweging

Wie een studentenleven heeft als ik, of anderzijds pas later op de dag kan beginnen aan verplichtingen, zou eigenlijk moeten profiteren van de luxe om 's ochtends te sporten. Bewegen in de ochtend heeft namelijk heel erg veel voordelen. Echte die-hards gaan om zes uur naar het zwembad, of doen voor zonsopgang een rondje Vondelpark. Ik ga rond negenen of tienen naar de sportschool. Elke doordeweekse dag. WAT? Ja, het is waar. Ik beul mezelf niet af, maar beweeg genoeg om er de rest van de dag tegenaan te kunnen. Zou je ook eens moeten doen! Kijk maar mee :-)


1. Sporten op een lege maag bevordert de vetverbranding

Wie 's ochtends direct na het wakker worden gaat sporten, of misschien een heel licht ontbijt nuttigt, stimuleert de verbranding van vetreserves sneller dan op elk ander moment van de dag. Hoe dan? Door de nachtrust heb je voor een langere tijd niet gegeten, waardoor er geen koolhydraatreserves zijn waar je lichaam op kan teren tijdens het sporten. Als er geen koolhydraten aanwezig zijn om te verbranden, wendt je lichaam zich automatisch tot de vetreserves. Yes!

2. Sporten in de ochtenduren activeert het metabolisme

Ik ben altijd in een gewapende strijd met mijn metabolisme. Het is me zeg maar van nature niet echt gegund: mijn stofwisseling is trager dan een invalide oma. So be it, het helpt tenminste een klein beetje om dan in de ochtend te gaan sporten: wanneer je lichaam vanuit een ultieme ruststand gelijk in actie moet komen, wordt je stofwisseling als het ware een dikke schop onder de kont gegeven, waarna hij de hele dag actief blijft. Als je de dag pas langzaam op gang komt, geldt hetzelfde voor je stofwisseling. Hup, in de benen dus! 

3. Wie 's ochtends sport, voelt zich de hele dag fit

We hebben het hier nogmaals over lekker bewegen he, die (minimale) 30 minuten die we allemaal kennen. Sportieve activiteiten waarbij je hartslag voor een langere tijd waarschijnlijk zo rond de 130 slagen per minuut ligt. Als je 's ochtends bijvoorbeeld drie kwartier een flinke cardio workout doet, voel je je de rest van de dag zo fit als een hoentje. Door te sporten activeer je eigenlijk gewoon je hele lichaam. Ken echter je grenzen en ga daar niet overheen.

4. Wie 's ochtends sport, heeft het lekker achter de rug

Hoe lekker is het om om 10 uur 's ochtends je beweging al achter de rug te hebben? It's divine. We kennen het allemaal: dat gesleep met de sporttas van huis, naar je werk, naar je lunchafspraak, naar het station, naar de winkel, naar college, naar huis en shit, dan ben je thuis. En het is 19:30 en je moet nog eten en eigenlijk ook nog op die crosstrainer. Is er iemand die dit een chill gevoel vindt? Nee, inderdaad. Wie 's ochtends gaat, hoeft er alleen maar voor te zorgen dat je niet te lang blijft snoozen.


Helaas gaan de sportscholen in Nederland vaak pas rond een uurtje of negen open en is lekker bewegen in de ochtend dus lastig voor mensen met een baan van negen tot vijf. Gelukkig zijn er steeds meer sportscholen die beseffen dat ook de werkende mens graag wil bewegen. Hou dus goed de openingstijden van jouw sportschool in de gaten.

Tot slot een algemene tip, want ik heb namelijk heel erg makkelijk praten. Mijn sportschool zit op nummer 134 en ik woon op 68. Ik sta bij wijze van spreken binnen vijf minuten op de loopband als ik dat zou willen en dat is een beetje valsspelen. Als ik elke dag een kwartier zou moeten fietsen, dan zou ik heus niet vijf dagen in de week gaan. Zoek daarom een sportschool bij jou om de hoek! Tegenwoordig zitten ze echt overal, dus kijk goed om je heen.

bron: adversus.nl