Groningen: Black & Bloom (koffie)

 

Jullie weten het wellicht niet allemaal, maar mijn lange carrière als student begon ooit lang geleden (2007) in Groningen, waar ik American Studies studeerde aan de Rijksuniversiteit. Ik had als student denk ik iets meer van die tijd moeten genieten, of van de stad zelf in ieder geval. Ik woonde echt pal in het centrum, in een gigantische split-levelkamer van 32 vierkante meter: al mijn vrienden kwamen altijd bij mij langs, ik ging nooit naar hun toe. Ik woonde dan ook op minder dan vijf minuten lopen van het Academiegebouw, om de hoek bij de Albert Heijn op de Oude Ebbingestraat (voor de kenners). 

Ik werd in Groningen megalui. Maar écht heel erg lui. Ik vond het centraal station al ver lopen (15, 20 minuutjes) en nam dus altijd de bus vanaf de Grote Markt. Naar de universiteit (nogmaals: vijf minuten lopen) ging ik vaak op de fiets, want dan duurde het maar 30 seconden om onderweg te zijn. Echt zo superzonde. Als ik uitging, ging ik als ik naar de wc moest even terug naar huis, zo dicht woonde ik bij alle kroegen. Ik ben uiteindelijk na 1,5 jaar uit Groningen vertrokken, met de conclusie dat de stad en de studie niet zo bij mij paste. Ik ben nog steeds blij dat ik naar Amsterdam ben vertrokken, want dat is een gouden match. Maar toen ik een tijdje terug weer in Groningen was, ging alles weer kriebelen. Waarom heb ik niet met volle overgave van die stad genoten?

Gelukkig liet Kimberly me afgelopen zomer opnieuw kennismaken met mijn oude studentenstad. Wat zijn er een hoop mooie en nieuwe restaurantjes en koffiezaakjes bij! Ik vond het echt zo fantastisch. Ik riep gelijk: "Als Groningen dichterbij had gelegen, dan was ik er gaan wonen!" Maar echt.  Stomme opmerking natuurlijk, want Groningen heeft juist die charme mede omdat het zover weg ligt, maar toch. 

De lekkerste koffie heb ik in ieder geval geproefd bij Black & Bloom, de koffieparel van het Hoge Noorden en een flinke aanwinst voor de stad. Gerben, de eigenaar van de zaak weet volgens mij alles van koffie en hij kon me goed de verschillende smaken uitleggen. Toen ik samen met Kimberly en Adam buiten van mijn flat white genoot, kwam Gerben me op een gegeven moment op de kop geven dat ik wel even door moest drinken, anders werd mijn flat white koud en dat was zonde! Oeps, je hebt gelijk Gerben.

Black & Bloom gebruikt over het algemeen de Antwerpse koffiebonen van Caffènation en dat is heel erg fijn! Het zaakje voelt als een heerlijke woonkamer, inclusief een fijne stapel koffielectuur. Kies vooral bij je koffie ook een heerlijk baksel als een brownie (afkomstig van Karin’s BlueEyedBakery), dan kan je dag niet meer stuk.


credit: notsostuffy.nl

credit: hanzemag.nl

credit: cityzapper.nl