Stoofvlees met pils, abrikoos en rozemarijn

Iedereen heeft een stoofvleesrecept van oma. Of van de buurvrouw, of van moeders. Die van mij komt niet van mijn mama, die heerlijk kan koken, echt waar, maar uit de Delicious. Dat ken je wel, een geweldig tijdschrift met de heerlijkste recepten. Ik heb het recept alleen iets aangepast, want ik maak het altijd in de slowcooker en niet in de pan. Omdat ik weet dat jullie niet allemaal zo’n heerlijk apparaat (de slowcooker dus) in de kast hebben staan, heb ik ook het recept toegevoegd voor in de braadpan. Kan natuurlijk ook gewoon. Haal je runderriblappen bij de slager en laat hem of haar het vlees gelijk in stukken snijden als je dat fijn vindt. De lappen kunnen in z’n geheel bereid worden, maar houd je liever van kleinere stukken, dan is dat ook prima. Ik vind het alleen een crime om zelf dit draderige vlees te hakken, dus zet vooral de slager aan het werk. Dit gerecht is heerlijk, gewoon zo op je bord geklotst. Maar je kunt het ook kerstproof maken door het in prachtige eenpersoonspannetjes te serveren bijvoorbeeld.

Recept

In de pan - Snijd de rode ui in ringen. Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooi het met zout en peper. Smelt de boter in een stoofpan en bak de runderriblappen ongeveer 3 minuten. Neem het vlees uit de pan. Bak in het bakvet de uiringen ongeveer 4 minuten. Leg het vlees terug bij de uien. Schenk het bier langs de rand in de pan. Voeg fond, abrikozen, kruidnagel, kandijkoek en rozemarijn toe. Breng aan de kook. Zorg dat het vlees onderstaat, dus gebruik niet een al te grote pan. Zet het vuur daarna laag en stoof het vlees afgedekt in 2-3 uur gaar. Schep het vlees op een schaal. Verwijder rozemarijn en kruidnagels en schep de stoofsaus over het vlees.

In de slowcooker - na het bakken van de uien doe je alle ingrediënten in de slowcooker en gaar je het vlees in 7-8 uur op de lage stand, in 3-4 uur op de hoge stand.

Heerlijk met rode kool en gekookte aardappelen, of aardappelpuree.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 800 gram runderriblappen

  • 25 gram boter

  • 2 rode uien

  • 1 flesje pils

  • 300 milliliter vleesfond

  • 4 gewelde abrikozen

  • 6 kruidnagels

  • 3 plakjes kandijkoek

  • 2 takjes rozemarijn

IMG_0057.jpg

Gebaseerd op een recept van Janneke Philippi. Bron: [x]