Spinaziesalade met komijnvinaigrette

Vandaag was het echt zo onwijs smerig buiten! Ik was vergeten hoe het kan zijn als het hele dagen regent. In Washington zijn er vaak hele heftige regenbuien die maximaal een halfuur duren en dan kun je weer veilig de straat op. Nou, droog naar buiten kon vandaag echt niet, helaas. Toch ben ik dapper op de fiets gesprongen en naar de Volkskruidentuin op de Kinkerstraat gefietst. Och, dat is zo ontzettend de hemel op aarde! Ik zal er nog een heel artikel aan wijden binnenkort, maar voor nu kun je ervan uitgaan dat in die winkel alle mogelijke en onmogelijke kruiden te vinden zijn voor een spotprijsje. Heerlijk! Ik heb er bijna een uur doorgebracht en kwam thuis met een nieuwe voorraad linzen, meelsoorten en bakken vol kruiden. Yes!

Eén van de specerijen waar ik helemaal fan van ben is komijn, of de poedervorm, beter bekend als djinten. Komijn wordt gebruikt in eigenlijk de hele wereld. Het bekendste gebruik in Nederland is natuurlijk de komijnenkaas, maar komijn is ook een belangrijk bestanddeel in veel Noord-Afrikaanse tajinegerechten, chili con carne (zo ook de mijne: klik!) en in de Indiase keuken. Binnenkort staat er een Indiase aardappelsoep in de planning die ook weer barstensvol komijn zit, maar vanavond maakte ik eerst deze fijne salade. De ingrediënten en sich zijn niet superspannend, maar zoals wel vaker in een salade maakt de dressing het bijzonder. 

Je hebt voor de salade niet veel nodig en dat is fijn. Ik at hem als hoofdgerecht. Besluit jij dat ook te doen, serveer hem dan met Indiaas naanbrood als je dat kunt vinden. Vanavond at ik hem echter met heerlijk dik Oerhollands boerenbrood en dat kan natuurlijk ook. De salade functioneert ook fantastisch als bijgerecht bij een Indiase curry. Doen! 


Ingrediënten voor twee personen

 • 80-100 gram babyspinazie, gewassen
 • 60-80 gram jonge bladsla (ik gebruikte een mix van rucola, rode bladsla en groene eikenblad)
 • 1 kleine komkommer
 • 2 handen cherrytomaatjes (ik gebruikte rode, gele en oranje)
 • 1 ei
 • peper
 • zout

Ingrediënten voor de vinaigrette

 • 3 eetlepels goede olijfolie
 • 1 eetlepel yoghurt
 • 1,5 eetlepel rode wijnazijn 
 • een snuf djinten (gemalen komijn)

Kook het ei zoals je hem in je salade wil hebben. Mijne was bijna hardgekookt, zo'n zeven minuten dus. Voor een solid hardgekookt ei, kook hem zo'n 8-8.5 minuut. Laat je ei schrikken, pel hem en laat hem afkoelen. Was de slabladeren en doe deze in een grote slabak. Doe hetzelfde met de babyspinazie. Snijd de tomaatjes doormidden en de komkommer in stukjes en voeg deze ook toe aan de sla. Snijd tenslotte het afgekoelde ei in plakjes en garneer de salade ermee. Meng de ingrediënten van de vinaigrette tot er een romig geheel ontstaat en schenk deze over de sla. Maak het geheel af met wat zout en peper en dien de salade op.