Wortelsoep met appel en prei

Soepen zijn gezond, heerlijk en bovendien onwijs makkelijk om te maken. Het belangrijkste (en enige) apparaat dat hiervoor nodig is, is een staafmixer. Heb je er geen? Ren dan vandaag nog naar de Blokker. Je gaat er geen spijt van krijgen.  

Eén van mijn grote hits is de wortel-appel-preisoep. Vrienden en familie zijn vaak onder de indruk van de combinatie van ingrediënten en de zoete, zure en toch peperige smaak. Tot slot heeft de soep natuurlijk een prachtig oranje kleurtje. Love it.


Ingrediënten

 • 3 grote, dikke winterpenen van de markt, of 6 van de supermarkt (daar zijn ze vaak kleiner)
 • 1 grote prei
 • 2 grote uien of 3 kleine
 • 3 tenen knoflook
 • 2 Granny Smith-appels (die zure groene)
 • 1,5 kippenbouillonblokje 
 • flink wat kerrie
 • 1 kleine eetlepel kristalsuiker
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 tot 1.5 liter water
 • (olijf)olie
 • zout
 • peper
 • eventueel (kook)room (light)

De verse knoflook was op, dus ik gebruikte ditmaal één teentje en als aanvulling een kleine theelepel knoflookpuree (het potje linksbovenin).

Snijd de winterpenen in plakjes, de prei in ringetjes, snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit een eetlepel (olijf)olie in een soeppan en fruit de knoflook, prei en ui. Voeg na enkele minuten de wortel toe en bak de groenten tot ze zachter worden en een fellere kleur krijgen. Voeg dan de kleine eetlepel suiker (om de beste smaak uit de wortel te krijgen) en op gevoel flink wat kerrie toe. Voor wie dit lastig inschatten vindt, houd ongeveer 4 theelepels kerrie aan. Zet het vuur laag, schil de appels, snijd deze in blokjes en voeg ze toe aan het groentemengsel. Verkruimel de bouillonblokjes in de pan en voeg 1 tot 1.5 liter koud water toe. Voeg tot slot 2 laurierblaadjes toe, doe het deksel op de pan en laat de soep ongeveer 20 minuutjes op laag vuur sudderen, zodat de groenten zacht worden en de smaken goed vrijkomen. Haal na 20 minuten de pan van het vuur, vis de laurierblaadjes eruit en mix het geheel glad met de staafmixer. Breng de soep op smaak met zout, (veel!) peper en eventueel met (kook)room. Room is niet per se nodig, maar ik vind het in dit geval de soep nét iets lekkerder maken. Het is aan jou.

Eet smakelijk!