Kalkoencheeseburgers

Big news! In minder dan een maand vertrek ik weer voor een halfjaar naar Amerika! Wat! Jep. Ik word Junior Producer bij de NOS in Washington DC, een hele grote en mooie kans! Ik ga mijn familie uiteraard heel erg missen en hetzelfde geldt voor de recepten hier op Corn to be Wild. In mijn nieuwe huis wordt er namelijk door een chef voor mij gekookt! Wat een luxe hè? Ik moet er zelf nog aan wennen, koken is echt een van m'n grootste hobby's geworden de afgelopen jaren. Ik kan dus tot pak 'm beet de zomer geen nieuwe recepten posten online, want tja, als je niet kookt.. Vergeven jullie me?

Om Washington te vieren heb ik afgelopen week homemade cheeseburgers gebakken! Ze waren lekkerder dan ze er waarschijnlijk uitzien. Om de klassieke cheeseburger een soort twist te geven, heb ik kalkoensgehakt gebruikt in plaats van het standaard rundergehakt. Lekker! Loved it! En mijn vrienden ook, dat is altijd fijn. 

Vanwege het grote succes wilde ik de burgers gisteren ook voor mijn vader en moeder bakken. Dat was lastiger dan gedacht. Je hoort me zelden iets negatiefs zeggen over mijn geboortegrond in Arnhem, maar tering tjonge, NERGENS was kalkoen- danwel kipgehakt te koop. Hoe kan dat nou? Zelfs kangoeroe was makkelijker te verkrijgen. Kipgehakt mensen. Alsof het om kaviaar ging. Anyway, omdat gevogeltegehakt in Arnhem blijkbaar teveel gevraagd was, heb ik gisteren burgers gebakken van kalfsgehakt: ook lekker, maar niet favoriet.

Ik serveerde de cheeseburgers met friet van zoete aardappel: Amerikaanser kan niet, vind ik zelf. Het recept hiervan volgt spoedig! Yummy! 


Ingrediënten voor 4 burgers

 • 500 gram kip- of kalkoengehakt
 • 1 medium ui
 • 1 volle eetlepel grove mosterd
 • 1 ei
 • flink wat paneermeel
 • 4 plakken verse Cheddar
 • 8 grote slabladeren
 • 4 grote broodjes, zoals Italiaanse bollen
 • peper
 • zout
 • (vloeibare) roomboter

Toppings en sauzen ter garnering. Wij kozen voor gebakken uitjes, tomaat, komkommer, mayonaise, curry, mosterd en/of ketchup.


Snipper het uitje zo klein als je maar kan. Doe het in een mengkom samen met de mosterd, het gehakt, het rauwe ei en flink wat paneermeel. Voeg flink wat zout en peper toe. Kneed en meng het geheel nu met je handen. Mocht je dit niet gewend zijn: het kan wat koud en viezig aanvoelen, maar daar wen je aan. Als het vlees goed is gemengd met de andere ingrediënten, verdeel je het mengsel in vier gelijke delen. Rol van elk apart deel een mooie bal en leg deze op het aanrecht. Sla er met platte hand op, zodat je de ballen plet tot burgers. Verhit een grillpan en verwarm hierin de boter. Bak de burgers (evt. met uitjes ter garnering). Keer de burgers regelmatig, maar verschuif ze zo min mogelijk: zo creëer je van die mooie grillstrepen op je vlees. Snijd de broden open en hol de binnenkant een beetje uit met je vingers. Bekleed de broodjes allereerst met een laagje saus naar keuze, dan met de slabladeren, de hamburger, een plak verse Cheddar en vervolgens met toppings naar keuze. 

Eet smakelijk!