Mangocurry met rode paprika

Curry's: veel werk en een hoop ingrediënten. Dat is wat ik altijd denk als ik een curryrecept lees. Ook voor deze mangocurry moet je wat minuten inplannen, want vooral het snijwerk vergt wat tijd. Wat echter meevalt, is de hoeveelheid gekke ingrediënten. Alles is gewoon te koop bij de Albert Heijn mocht je geen liefhebber zijn van het afstruinen van markten en toko's. Mijn moeder is dus zo iemand, die graag alles bij dezelfde winkel haalt. Tegenover onze Albert Heijn zit een Turkse supermarkt, daar haalt ze nog net wat losse ingrediënten, maar voor de rest moet het vooral makkelijk zijn. Daarom was het een goed idee van haar om deze curry weer eens van stal te halen: het is een van mijn favorieten en ik schotel hem ook nog wel eens groepen vrienden voor, want hij is erg makkelijk in grote porties te maken. En zeg nou zelf: een curry met mango, rode paprika en kip klinkt toch echt hemels?

Ik ben toevallig een paar dagen bij m'n ouders en mama maakt daar handig gebruik van. Gisteren maakte ik al onze favoriete gehaktballen (dat recept plaats ik ook nog wel op een dag, want ze zijn echt perfect) en vandaag mocht ik dus aan de curry. Hij was praktisch perfect.


Ingrediënten voor 4 personen

 • 2 uien
 • 1 of 2 rode paprika's 
 • 2 tenen knoflook
 • 2 eetlepels verse gesneden gember
 • 2 eetlepels kerriepoeder
 • 1 theelepel gemalen komijn
 • 2 rijpe mango’s
 • 2 eetlepels witte wijnazijn
 • 400 ml kokosmelk
 • 4 eetlepels kookroom (optioneel)
 • 400 gram kipfilet, gesneden
 • 1 tot 3 handjes rozijnen
 • 4 flinke handen (gezouten) cashewnoten
 • zout en peper
 • zonnebloemolie
 • 200-250 gram witte rijst

Verhit olie in een braadpan of hapjespan. Snijd de paprika's en snipper de uien en voeg deze toe aan de pan. Bak tot de paprika's zacht worden en de ui glazig. Voeg de knoflook en gember toe en bak deze een minuut mee. Voeg vervolgens de kerriepoeder en de komijn toe en bak deze ook enkele minuten. Als de kruiden alle olie opzuigen, voeg dan wat extra olie toe, of een eetlepel water. Voeg de azijn, kokosmelk en een van de mango’s in stukjes toe en laat dit al roerende aan de kook komen. Zet het vuur laag en laat de saus 5-10 minuten pruttelen. Af en toe roeren. Zet in de tussentijd de rijst op en kook deze zoals aangegeven op de verpakking. Snijd de kip en bak deze lichtjes in een koekenpan met wat olie totdat de stukjes gekleurd zijn. Ze hoeven nog niet gaar of doorbakken te zijn, slechts even verhit. Voeg de kip en naar smaak een hoeveelheid rozijnen toe (ik doe zelf vaak 1 a 2 handjes, maar meer kan zeker ook). Laat de curry nog 8 tot 10 minuten pruttelen tot de kip gaar is (te checken door het dikste stuk door te snijden en te kijken of deze helemaal wit is). Voeg de laatste mango in stukjes toe en schenk, indien je dit gebruikt, de kookroom erbij en laat dit nog 2 minuten pruttelen. Wees er zeker van dat het vuur laagstaat, om te voorkomen dat de room gaat gisten. Breng het geheel op smaak met zout en peper en voeg op het laatst de cashewnoten toe. Is het te zoet, voeg dan nog wat azijn toe. Wil je het juist zoeter, dan kan een schepje suiker geen kwaad. Serveer de curry over de rijst. Bestrooi eventueel met amandelschaafsel. Lekker met sperziebonen!