Dag 3 maanden! Dit was het dan.

Nou, ze zijn voorbij. Ik heb drie maanden lang alleen maar shakes gedronken en repen gegeten, op een paar verdrietige en hobbelige weken na. Tijd dus om te kijken hoe het er voorstaat! Enne.. Het resultaat is prima! Ik ben blij.

Ik wilde eigenlijk na drie maanden 15 kilo kwijt zijn. Dat is me niet gelukt. Wel bijna! En daar ga ik terugkijkende op afgelopen kwartaal ook mee akkoord. De teller staat namelijk op -14.1 kilo! Die 900 gram nemen we dan maar voor lief. Sterker nog, die gaan er echt nog wel af. Vanaf nu moet ik namelijk weer gaan opbouwen met eten. Ik moet als het ware weer leren voedsel tot me te nemen. Ik kan daarom niet gelijk de shakes aan de kant gooien en weer volledige maaltijden nemen. Daarom neem ik deze week weer elke dag drie shakes, maar eet ik nu 's avonds ook groente en mager vlees. De week daarop kijken we weer verder.

Bodycheck
Ik heb vandaag een volledige medische bodycheck gekregen en die resultaten zal ik met jullie delen. De cijfers liegen er niet om. Ik heb nog steeds overgewicht, maar dat weten jij en ik allebei ook. Echter kwamen er flink goede resultaten tevoorschijn en daar ben ik héél blij mee.

Consulente Laura heeft een professionele weegschaal die ook in het ziekenhuis gebruikt wordt. Deze weegschaal rekent echt alles tot in detail uit: je botgewicht ("I'm not fat, I'm big boned!"), je spiermassa en -gewicht, je vetmassa en -gewicht, je viscerale vet- en je vochtpercentage. En het gewicht van de kleren die je draagt, maar oké.

Je ziet bij de vrouw rechts dat haar organen zwemmen in het vet. Niet de bedoeling, zeg maar.

Vetmassa
Om maar met de vetmassa te beginnen, die is dus nog te hoog. Eigenlijk moet ik voor een gezonde vetmassa nog 10 kilo afvallen en dat wil ik op een dag zeker nog doen. Belangrijker is echter mijn hoeveelheid visceraal vet. Dit is orgaanvet, ook wel buikvet en "gevaarlijk" vet, het soort dat je organen als het waren verstikt en wat je dus zo snel mogelijk kwijt moet raken (zie foto). Je mag maximaal 12% visceraal vet hebben. Zit je hierboven, dan moet je als de wiedeweerga in de benen. Tot 12% is gezond. Ik zit op... 8%! Awesome! Een oergezonde score. Mijn organen liggen voldoende vrij. Ik weet trouwens ook dat ik een grotere vetopslag heb in mijn benen, borsten (joh) en... billen (duh). En ja eh, dat is te zien. Veel traplopen dus in de toekomst!

Spiermassa
Ja, dit is altijd een grappig verhaal. Als mensen mijn gewicht willen weten, dan zeg ik altijd dat ik dat echt de meest irrelevante vraag in de wereld vind. Niet omdat ik me perse schaam voor mijn gewicht, maar het zegt in mijn geval zo weinig. Als ik mijn gewicht nu vertel, dan valt je mond waarschijnlijk open. En dat komt door mijn spiermassa. Een doorsnee spiermassa voor een vrouw ligt tussen de 24 en 30% (zie de foto hieronder). Een hoge spiermassa ligt tussen de 30 en 35%. Daarboven zit je extreem hoog in je spiermassa. Mijn spiermassa is 53%. Ja, je leest het goed en ook dit weet ik al jaren. 53% van mijn gewicht is spier (daarnaast heb ik 2.7 kilo aan bot, ook altijd een leuk feitje). Ik heb sterke buikspieren. Honderd sit-ups? Doen we even. Nog sterker zijn wederom mijn benen. Die hebben natuurlijk jarenlang veel te veel kilo's mee moeten slepen. Anyway, dat ik altijd (met tussenpozen) veel gesport heb, dat is dus duidelijk zichtbaar. Misschien moet ik een carrière als bodybuilder overwegen?

Und jetzt?
Ja, dit was het dus. Ik ga nu langzaam opbouwen naar een gezond, duurzaam en goed eetpatroon, waar ik me happy bij voel. Ik heb de boeken van Mieke er maar weer bijgepakt voor extra steun, inspiratie en wijsheid. Ik heb er zin in. Op naar een gezond leven, voor altijd.